י"ט ניסן התשפ"ד
27.04.2024
ערבים יותר מיהודים

מכת מדינה: מדוע בתי החולים בישראל בפיגור בנושא השבץ?

כ-19 אלף מקרים של שבץ מתרחשים בכל שנה בארץ, ועדיין אין בארץ מענה מותאם. "פחות מחמישית מהחולים ביחידות שבץ מוחי – זה אסון" מתריעים הנוירולוגים

מכת מדינה: מדוע בתי החולים בישראל בפיגור בנושא השבץ?
פרופ' רוטשטיין צילום: פלאש 90

השבץ המוחי שבו לקה באופן פתאומי הפרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל 'הדסה' ומי שנחשב לאחד האישים הבולטים – שלא לומר קולניים – במערכת הבריאות הישראלית, הצליח לגרום לציבור הישראלי להלם. אבל מתברר שהמקרה הזה כלל אינו נדיר, בכל חצי שעה, כך אומרים רופאים נוירולוגים, מתרחש בארץ אירוע של שבץ מוחי.

"כ- 19 אלף מקרי שבץ מוחי מתרחשים בשנה בארץ, שהם כ- 50 אירועים מוחיים מידי יום, מתרחשים בארץ", אומרים הרופאים וחושפים את נתוני רישום השבץ הלאומי במרכז לבקרת מחלות של משרד הבריאות לשנת 2018 ונתוני הביניים למחצית הראשונה של שנת 2019. דו"ח הרשם הלאומי חושף כי כמעט חמישית מהמקרים קורים אצל בני פחות מ- 60, לעומת כ- 31% מהמקרים אצל בני 80 ומעלה. גברים לוקים בשבץ מוחי יותר מנשים (כ- 55%), וערבים יותר מיהודים.

רישום מקרי השבץ המוחי החל בשנת 2014, כדי לאפשר מעקב אחר שכיחות המקרים, סיוע באפיון אוכלוסיית החולים וקביעת מדיניות רפואית. זהו הדו"ח השלישי בנושא שמנפק משרד הבריאות, והוא מבוסס על רישומים של 18 בי"ח בארץ. לאור הנתונים, סבורים הרופאים, אין ספק כי אפשר להגדיר את השבץ כמכת 'מכת מדינה'.

עם זאת, למרות שכיחותו של השבץ, עדיין מערכת הבריאות הישראלית אינה מספקת מענה הולם. פרופ' דוד טנה, יו"ר האיגוד הישראלי לנוירולוגיה ויו"ר הוועדה המייעצת לרשם השבץ הלאומי, אומר כי "הדו"ח אמנם ממחיש את השכיחות הגבוהה של אירועי השבץ המוחי, אך מנגד, מספק תמונה קשה לגבי חוסר המענה בתשתיות רפואיות בתחום, לגביהן אנחנו בפיגור עצום מול כלל מדינות העולם המערבי. ונוכח התחזיות, שמדברות על כך ששיעור מקרי השבץ המוחי בארץ צפוי להכפיל ואף לשלש את עצמו על רקע הזדקנות האוכלוסייה, אפשר להכריז על כך שאנחנו במשבר גדול".

מהדו"ח עולה, כי רק 39% מהחולים אושפזו במחלקות נוירולוגיות, זאת כאשר ההמלצה של גופים מקצועיים בין-לאומיים דורשת לאשפז 90 אחוז ביחידות שבץ מוח. היכן אושפזו היתר? כמחצית אושפזו במחלקות הפנימיות (ואם נדייק: במסדרונות של המחלקות...) ועוד כעשרה אחוזים נותרים במחלקות בתי חולים אחרות (גריאטריה למשל). משך האשפוז הממוצע עמד על 7.5 ימים.

לגבי דרך הגעת הלוקים בשבץ מוחי לבתי החולים, חושף הדו"ח כי יש מגמת שיפור מתונה בשיעור החולים שהגיעו לאשפוז באמצעות אמבולנס. מעט יותר ממחצית הגיעו באמבולנס, והיתר בדרכים חלופיות עצמאיות, וזאת בעקבות מסעות הסברה של משרד הבריאות, שמעודד הגעה באמבולנס, כדרך המהירה ביותר לבתי החולים, שכן בכל הנוגע לשבץ, "כל דקה קובעת".

פרופ' נתן בורנשטיין, יו"ר החברה הישראלית לשבץ מוח ומראשי האיגוד הישראלי לנוירולוגיה, אומר כי "הדו"ח מציג שיפור במדדים מסוימים, כגון: גידול במספר הטיפולים בהמסת קריש הדם ובצנתור לשליפת הקריש מהמוח, בשבץ מוח חד, ומצד שני, מדגיש את המחסור הבולט בתשתיות שבץ מוחי מסודרות בארץ, ובהכשרת צוותים ייעודיים, המתמחים בתחום".

הוא מוסיף. "יחידת שבץ מוחי ייעודית, בכל בית חולים, היא בסיס למהפכת הטיפול המודרני. באירופה קובעות ההמלצות כי 90% מחולי השבץ יאושפזו ביחידות שבץ ייעודיות, אלא שאנחנו רחוקים שנות אור מהיעד הזה, עם פחות מ- 20% מאושפזים. קל וחומר, שהלוקים בשבץ מוחי לא צריכים להגיע למחלקות הפנימיות, הגריאטריות ולמחלקות אחרות".

מה קורה במדינות אחרות? בשוודיה למשל, מערכת הבריאות מגיעה לתקן האירופאי עם 90% אשפוזים ביחידות שבץ מוחי ייעודיות, בהן מבוצע ניטור קבוע אחר החולים וטיפול מיטבי, הן תרופתי, והן באמצעות טיפולים מותאמים אחרים. ברוב מדינות העולם המערבי, הנתון הוא 80% - 60% אשפוזים ביחידות שבץ מוחי ייעודיות.

"שבץ מוחי הוא נטל גדול על מערכת הבריאות מבחינת היקף התחלואה, הסיכון לתמותה ולנכות קשה", אומר פרופ' טנה. "90 אחוז מאירועי השבץ, ניתנים למניעה וניתן לחסוך נכות, סבל רב ומשאבים. כמדינה, אנחנו לוקים מאוד בחסר, גם בהקשר לחוסר בכוח אדם מיומן לטיפול במקרי שבץ מוחי ולמניעת אירועים חוזרים. בכל המדינה יש פחות מ- 30 רופאים נוירולוגים, המתמחים בשבץ מוחי. מספר זה צריך להיות מוכפל, לכל הפחות". לדבריו: "אין לי ספק שמדינה, שיכולה להיערך ולהקים מחלקות קורונה ביעילות רבה כל כך, יכולה וגם צריכה להקים יחידות שבץ מוח, בהיקף מספיק למגפת שבץ המוח בישראל ומסוגלת לצמצם את היקף הנכות והסבל כתוצאה מכך".

פרופסור רוטשטיין זאב רוטשטיין שבץ מוחי

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד