י"ח אדר ב' התשפ"ד
28.03.2024
לקראת הרכבת ואיוש המועצות

ח"כ פורר: אקדם חקיקה לייצוג של 60% נשים במועצות הדתיות

בדיון ועדה שהתקיים היום אמר ח"כ פורר כי צריך לבטל את המועצות הדתיות ולהפוך אותן למחלקות ברשות המקומית. זה יעלה פחות, ויקל על מינוי נשים לתפקידים בכירים • בדיון עלה כי מתוך 120 ממונים שמונו מאז שנת 2018, ישנה רק אישה אחת 

ח"כ פורר: אקדם חקיקה לייצוג של 60% נשים במועצות הדתיות
ח"כ עודד פורר בדיון צילום: דוברות הכנסת

בדיון ועדה מיוחד בנושא ייצוג נשים במועצות הדתיות – לקראת הרכבה ואיוש המועצות הדתיות אמר יו"ר הועדה ח"כ פורר כי העובדה שמאז 2018 מונו כ-120 ממונים ורק אישה אחת זה אולי הנתון הכי זועק לשמיים מבחינת חוסר מנהל תקין. ח"כ שטרן: ההסתכלות שלנו על כל המושג שנקרא מועצות דתיות מצריך רביזיה קשה". נציגי עמותת חדו"ש חשפו כי ישנם ממונים שפועלים ברצף עשרות שנים ואינם מוחלפים. מרכז המחקר והמידע של הכנסת: 373 חברים שכיהנו ב-51 מועצות דתיות ב-2019 כיהנו רק 65 נשים –17% מכלל חברי המועצות.

הועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי קיימה הבוקר (שני) דיון מיוחד בנושא ייצוג נשים במועצות הדתיות – לקראת הרכבה ואיוש המועצות הדתיות. יו"ר הועדה ח"כ עודד פורר אמר כי ערב הרכבתן של המועצות הדתיות החדשות שמורכבות על ידי הרשות המקומית, משרד הדתות והרב המקומי הן מקום ציבורי לכל דבר ועניין. "זה לא סוד שכנראה ייצוג הנשים שם הוא נמוך. במקום לקיים דיון אחרי מינוי המועצות הדתיות ביקשתי לקיים את הדיון מוקדם ככל שניתן ושלא יגידו 'חבל שלא אמרתם - בפעם הבאה ניקח את הנושא בחשבון'".

ח"כ אלעזר שטרן טען: "כל ההסתכלות שלנו על כל המושג שנקרא מועצות דתיות מצריך רביזיה קשה. אתם מעלים על הדעת שמנהל מחלקת חינוך ברשות מקומית ימונה על ידי שר החינוך? המועצה הדתית צריכה להיות מחלקה בעירייה –בשוהם יש מחלקת דת ואין מועצה דתית ולכו לראות אם יש לתושבים שם תלונות? אולי הן יהיו על פחות מסחרה. לצד הטיפול הדחוף צריך ייצוג נשים אבל קודם בואו נדבר על איך נראים שירותי הדת בישראל.

ח"כ יוליה מלינובסקי סיפרה: "כשרציתי למנות אישה למועצה דתית קיבלתי התנגדות עזה מכל המפלגות ומראש העיר ובסוף מיניתי כי לא היה עלי שוט אבל האישה הייתה מודרת מכל פעילות, לא שיתפו אותה ולא הזמינו אותה. הסיפור זה לא למנות לשם מינוי, הן צריכות לקבל סמכויות. הם הולכים לבית הכנסת, יושבים ביחד והיא בעזרת נשים ואין לה איך להשתתף שם. הדת לא שייכת רק לגברים. הנשים הללו חייבות להיות חלק מהותי ולא רק לשם הנראות. צריך להפסיק להדיר ציבורים שלמים מהתחום הזה ולהרחיב גם את הגוף הבוחר".

עו"ד שלמה נקי יועץ השר לכינון הרכבים במשרד הדתות: "השר לא ממנה יושבי ראש למועצות הדתיות, השר מנחה את התהליך. הדבר היחיד שהשר יכול לעשות זה להכניס כמה שיותר נשים להרכב עצמו כדי שזה ישפיע בסוף התהליך על בחירת יושבת הראש במידה וזאת תהיה יושבת ראש. היום המצב שמתמנות כ-30 אחוז בהרכבים ויכולה להיות סיטואציה שמהגוף הבוחר יהיו 100 אחוז נשים ואצל גברים זה יכול להיות עד 70 אחוז".

ח"כ פורר הופתע מהדברים ושאל מתי זה קרה ב-72 השנים האחרונות? "בגלל זה אתם לא ממנים נשים – כדי שחס וחלילה לא תגיעו למצב של 100 אחוז נשים? הנתונים כרגע מראים אתם לא עומדים גם ביעד 30 האחוזים". עו"ד נקי: "במידה וזה יגיע לנושא ממונים יש תוכנית לשלב נשים ואנו מקווים שתוך 4 חודשים נגיע להרכבים ברוב הארץ". ח"כ פורר: "אתם מסבירים איך לא תעמדו ביעד שעוד לא קבעתם, ראבק תציבו יעדים".

מנכ"ל חדו"ש – לחופש דת ושוויון, עו"ד אורי רגב אמר כי "היוזמה החשובה של הועדה לקיים את הדיון במינוי נשים למועצות הדתיות חשפה עד כמה המשרד לשירותי דת מתעלם מחובתו להבטיח איזון מגדרי". בניגוד להנחיות הקבועות נחשפו ממצאי חדו"ש, אותם הציג יועצה המשפטי עו"ד שגיא אגמון שגילו כי מאז הבחירות לרשויות המקומיות ב-2018 מונו 60 זוגות ממונים לניהול ענייני המועצות הדתיות, אך בניגוד להנחיות המחייבות של היועמ"ש - מונתה רק אשה אחת מקרב 120 הממונים, ואף היא ללא זכות חתימה וללא שכר. "יש לנו גיבנת שאנו נושאים עשרות שנים והמשרד לא מתמודד איתה", הוסיף עו"ד אגמון, "יש ממונים שקיבלו מינוי בלתי מוגבל בזמן ופועלים כבר עשרות שנים ויש לפעול להחלפתם בהרכב שוויוני".

עדו אבגר חוקר מרכז המחקר והמידע של הכנסת ציין כי בישראל פועלות 130 מועצות דתיות. "במועצה בת 5 חברים תכהן אישה 1 לכל הפחות (20%); במועצה בת 7 חברים יכהנו 2 נשים לפחות (29%); במועצות בנות 9 או 11 חברים, יכהנו 3 נשים לכל הפחות (33% ו-27% בהתאמה). 373 חברים שכיהנו ב-51 מועצות דתיות ב-2019 כיהנו רק 65 נשים –17% מכלל חברי המועצות". מדו"ח ממ"מ שהוכן לקראת הדיון הדו"ח ניתן היה לראות כי ייצוג הנשים במועצות נמוך באופן משמעותי מהגברים המכהנים בהן כך שבמועצה הדתית תל אביב-יפו כיהנה אישה אחת לעומת עשרה גברים.

אריאל מואב, מנהל המחלקה למדיניות ציבורית בארגון ׳עתים׳: אנו רואים שוב ושוב כיצד ייצוג למגוון האוכלוסייה במועצות הדתיות, ובכלל זאת ייצוג הולם לנשים, משפר את שירותי הדת הניתנים במקום. יש להביא למינוי מועצות דתיות נבחרות בכלל הרשויות המקומיות, ולעמוד על כך שהנחיית היועמ״ש תחול על שלושת הגופים שמרכיבים את המועצה הדתית, הרשות המקומית, השר לשירותי דת והרבנות המקומית, בכדי לייעל את התהליך ולהבטיח כי מינוי ההרכב לא יפסל. ערב הבחירות היו 15 אחוז נשים מבין חברות המועצות הנבחרות וכרגע אנחנו על 3 אחוזים. צריך לבטל את תופעת הממונים".

היו"ר פורר סיכם ואמר כי לשר לשירותי דת יש אינטרס להשאיר את הממונים. "ההליך לא כל כך מורכב. אתם מאפשרים לשר להשאיר את הממונים ולשר יש אינטרס. בפני נשים תפקידים רבים חסומים הלכתית. הייתי מצפה בגלל שנשים מופלות לרעה בכל המערכת הדתית אורתודוקסית - במועצה הדתית תהיה העדפה מתקנת לטובת נשים - זה היה מייצר את האיזון ההולם. אם בהרכב המועצות הדתיות היו 60 אחוז נשים היינו במקום אחר. הליך המינוי של ההרכב הוא רע מיסודו ואני חוזר לשורש העניין. המועצות הדתיות צריכות להיות מחלקה ברשות המקומית נקודה. העלויות יהיו טובות יותר, הבירוקרטיה תקטן והשירות לאזרח ישתפר. העובדה שמאז 2018 מונו 120 ממונים ורק אישה אחת זה אולי הנתון הכי זועק לשמיים מבחינת חוסר מנהל תקין". ח"כ פורר הבטיח כי הוועדה תעקוב אחר הליך הבחירה ותקדם גם חקיקה כדי לייצר שוויון בנושא".

מועצות דתיות עודד פורר הדרת נשים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד