י"ח ניסן התשפ"ד
26.04.2024
הבחין בסוכה בחצר

מרתק: כרמלי פגש באתיופים אשכנזים באדיס אבבה

במסע מרתק, הגיע יצחק כרמלי לאתיופיה, שם הבחין בסוכה העומדת בחצר הבניין, כאשר התקרב לכניסת הבנין הבחין בשלט המורה על בית כנסת שנקרה "סוכת רחמים", מי הם אותם אתיופים אשכנזים חסידיים? וכיצד הגיעו לאתיופיה?

מרתק: כרמלי פגש באתיופים אשכנזים באדיס אבבה
בית הכנסת באדיס אבבה צילום: יצחק כרמלי

יצחק כרמלי מספר ל'בחדרי חרדים': לפני יותר מעשרים שנה שוטטתי ברחובותיה הסואנים של אדיס אבבה. הצחנה והמראות שנחשפתי אליהם לא משו ממני למרות שחלפו לא מעט שנים. נחיל אדם עטוף בבגדי לבן ויש בצבעונים, נעו במה שאמור היה להיות כביש, כלבי בר חולים שוטטו והתערבו בשוורים ללא בעלים. בצידי הדרך שכבו פצועים קשים זבי דם אלו שנפגעו מהמלחמה העקובה מדם עם אריתריאה השכנה.

הרגשתי צורך דחוף "לנשום" מספר כרמלי, לקחת פסק זמן מהמראות, הריחות והטינפון. פניתי לסמטה צדדית, אך דוקא שם, נשימתי נעצרה, מה שנגלה לעיני, מבנה קרשים צבועים בירוק -תכלת שדמו לסוכה, התעשתי, לא זה לא פוטו מורגנה, זה ס ו כ ה !

ממשיך כרמלי ומתאר: נכנסתי בהיסוס וללא רשות לחצר קטנה שהיתה מוקפת בגדר אבנים בינונית. בצידי החצר וצמוד למבנה הקרשים עמד מבנה קטן בין שתי קומות. גרם מדרגות ישנות הובילו אותי אל הקומה השניה .במעלה המדרגות היתה קבועה דלת לבנה מחוספסת ועליה קבוע שלט קטן ודהוי, עליו נחקק "בית הכנסת סוכת רחמים אדיס אבבה". כך נחשפתי אל אחת הקהילות היהודיות הפחות ידועות והפחות מוכרות: קהילת היהודים העדנים של אתיופיה כשלצידה התקיימה קהילת משנה: הקהילה האשכנזית - חסידית באתיופיה.

ביקורי במקום, מספר כרמלי: היה בצל סממני הגסיסה לאותה קהילה מפוארת ועשירה שהתקיימה עשרות שנים. הקהילה שמנתה בשיאה 200 נפש נוסדה לפני כ-100 שנה ע"י יהודים סוחרים יוצאי עיר הנמל והמסחר עדן שבדרום תימן.

סוחרי עדן הממולחים רכשו עשרות חנויות שנסגרו בשבת לאורך רחובה הראשי של אדיס אבבה. שמו הבלתי רשמי של הרחוב נקרא "רחוב בנין" ע"ש ראש הקהילה מורי מנחם בנין. אוירה זו יצרה צביון מיוחד למרכז אדיס אבבה.

וכאן מגיע סיפורם של האשכנזים, לפני כ-50 שנה, הוקמה משחטה כשרה באתיופיה, לשם הגיעו מישראל מספר שוחטים עם בני משפחותיהם, מרביתם היו ממשפחות חסידיות. המראה של חובשי שטריימלים המדברים ביידיש מתובלת באמהרית, הפכו לחלק מההווי של רחוב בנין. האנדקוטדה של הסיפור ההסטורי הסנסציוני הזה כי לחלק מאותן משפחות חסידיות נולדו שם ילדים, כיום אברכים באשדוד וירושלים הרשומים בתעודת הזהות כי מקום הולדתם הוא חבש.

במתחם בית הכנסת לצד הסוכה שאינה מסוככת, מסיים כרמלי בדבריו: בחרתי לשאול את היהודי האחרון ,שנפטר בינתיים, שלמה שלמיי "מדוע אתה מתעקש להישאר פה" תשובתו הבלתי ברורה מהדהדת עדיין  באוזניי "העולם הזה ארעי".

חג שמח. יצחק כרמלי עיתונאי וחוקר תפוצות ישראל.

יצחק כרמלי אתיופיה יהודי אתיופיה אשכנזים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד