י"ח ניסן התשפ"ד
26.04.2024
"יעסיק אותנו בשנים הבאות"

תחום מחקר חדש: "מחלות ההמשך" של הקורונה

הרופאים כבר סבורים היום שגם לאחר שימצא החיסון והקורונה תיעלם, עדיין היא תמשיך ללוות אותנו גם בשנים הבאות: "מחלות ההמשך של המחלה מתגלות יותר ויותר"

תחום מחקר חדש: "מחלות ההמשך" של הקורונה
בדיקה לזיהוי הימצאות נוגדי קורונה בדם צילום: מורן ניסים, דוברות ברזילי

תחום מחקר חדש ברפואה - מחלות ההמשך של הקורונה: הרופאים כבר בטוחים היום, עוד בטרם פיצחו את הקורונה, כי גם לאחר שהחיסון המיוחל ימצא והנגיף יעלם, עדיין תמשיך המחלה לרחף ברקע והיא תגבה קרבנות. הסיבה: מיום ליום נודע על עוד חולים שממשיכים לסבול ממה שמכונה היום כ'פוסט קורונה' או 'מחלות המשך', כשנראה שהנגיף לא מספיק להפתיע.

כך למשל, מדווח היום  עידו אפרתי ב'הארץ' על שלושה גברים בגילאי 40-30 שאושפזו ב"הדסה עין כרם" במשך כמה שבועות עם קורונה במצב קריטי, טופלו והחלימו, אך כעבור זמן מה הגיעו לבית החולים עם דלקת רב מערכתית חריפה. פרופ' דרור מבורך, שטיפל בהם, מסר כי "הגיעו במצב המוגדר קלינית שוק - לחצי דם מאוד נמוכים". הם הועברו מיד לטיפול נמרץ וטופלו בתרופות מכווצות כלי דם.

התסמונת בה לקו גרמה, בין היתר, לאי ספיקת כליות, לפגיעה בכבד ולדלקת בשריר הלב ובמעי. שמה: דיס-רגולציה חיסונית שנגרמת מ-Covid-19  או -Multisystem Inflammatory Syndrome in Adults  MIS-A. בספרות הרפואית תוארו עד כה 11 מקרים כאלה בעולם במבוגרים. פרופ' מבורך מסר כי זו גירסה של MIS-C שהתגלתה בילדים שחלו בקורונה, דמוית מחלת קוואסקי. מאז אפריל הצטברו מאות דיווחים עליה מהעולם, כמה עשרות מישראל ועכשיו היא מתגלה גם בקרב מבוגרים. קודם לכן, נזכיר, דיווחנו על מקרה נוסף שבו חלתה רופאה חרדית מבני ברק בתסחיף ריאתי מסוכן, כשגם מחלה זו נתפסת כמחלת המשך של הקורונה.

הרופאים סבורים כי חולים שהחלימו ושוחררו ממחלקת הקורונה, לפחות חלק מהם ישובו לטיפולים במחלקות אחרות. מסיבה זו, תופעת ה'פוסט קורונה'  ממקדת עתה את קהילת הרופאים בפרק חדש ומורכב שצפוי להימשך שנים רבות, כשהרופאים מבקשים ללמוד את ההשפעות ארוכות הטווח של נגיף הקורונה. הרופאים העוסקים בנושא, כך לפי הדיווח של אפרתי, ציינו כי המחלה עלולה להימשך שבועות רבים לאחר ההחלמה וגם כאשר הבדיקות מורות על היעלמות הנגיף מגוף החולה, ביטוייהן של תופעות ההמשך ממושכים ובין השאר ידוע כבר על: עייפות קיצונית, חולשה כללית, כאבים, קשיי נשימה, הפרעות נוירולוגיות ונפשיות, כמו גם תסמונות מורכבות כגון MIS, יתר קרישיות, תסחיף ריאתי והתקפי לב.

העיסוק הרפואי בתחלואת ההמשך לקורונה הביא חלק מבתי החולים לפתוח מרפאות למחלימי קורונה, לתעד מקרים, לאסוף מידע ולרכז מחקר. פרופ' לאונרד ליבוביץ', מרכז המחקר הקליני בקורונה במרכז הרפואי רבין-בילינסון-השרון, עורך ה-Clinical Microbiology and Infection, מסר: "יש מספר צברי תלונות שמדווחים מחלימי קורונה. מי שעברו דלקת ריאות בינונית עד קשה ממשיכים לסבול בעיקר מקוצר נשימה. אצל חלקם רואים פיברוזיס ברקמות הריאה. כמה מהם, כרגע, נמצאים במעקב של כחמישה חודשים.

"בקרב כ-10% מחולי קורונה שעברו מחלה בינונית עד קשה יש התאמה בין חומרת המחלה לחומרת הסימפטום. מקרים של מחלימי קורונה שמדווחים על עייפות וקשיי תפקוד יומיומיים נראים קיצוניים יותר ממחלימי מחלת נשיקה למשל".

פרופ' ליבוביץ מסר כי במחקר שנערך ב"בילינסון" על 500 חולי קורונה נמצא שכ-30% מאלה שחוו מחלה במצב בינוני עד קשה דיווח על תסמיני תחלואת המשך. כ-10% דיווחו על פגיעה בזיכרון, בקוגניציה, ביכולת להתרכז. תופעות שכיחות פחות הן תחלואת לב ופגיעה בשריר הלב, נשירת שיער ואיבוד תחושת הטעם והריח שלעתים נותרת גם לאחר ההחלמה.

גם ד"ר יעקב אבלין, מנהל מחלקה ורופא במרפאת מחלימי קורונה ב"איכילוב", סיפר: "התחושה היא שאין דומה לשום דבר שאנחנו מכירים. רואים קוצר נשימה, חוסר סבילות למאמץ מינימלי ודופק שעולה מהר מאוד אצל אנשים שהיו פעילים גופנית והיום לא מסוגלים לפעילות מינימלית. יש גם תלונות  על הפרעות שינה, קושי להירדם ולשמור על שינה רציפה, בעיקר אצל חולי קורונה שלא היו מאושפזים, גם צעירים".

קורונה הארץ

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד