י"ט ניסן התשפ"ד
27.04.2024

חסידות גור תלך שוב עם ברקת? • פרשת חריגת הבנייה

סיפור תמוה לחלוטין בו ויתרה העירייה על נכס ועל סכומי פיצוי גבוהים שיכלה לקבל לטובת חסידות גור, נקשר להתבטאות של ליצמן, ממנה עולה כי יחסי גור-ברקת - בתוקף

ניר ברקת. צילום ארכיון
ניר ברקת. צילום ארכיון



דבריו של ח"כ יעקב ליצמן בדבר תמיכתו בריצה של אורי לופוליאנסקי לראשות עיריית ירושלים, ממשיכים לעורר תמיהה במפלגות החרדיות. תשובתו של ליצמן התייחסה לתמיכה אפשרית בריצתו לתפקיד של ח"כ אלי ישי, לאחר שהודח מתפקידו כיו"ר ש"ס.

הרקע לתמיהה: היות ואלו שמכירים את לופוליאנסקי, מתעקשים על כך שהוא אינו רץ, וכי ההכרזה על תמיכה בו היא "אמירה אלגנטית של 'אני תומך בהמשך כהונתו של ניר ברקת, ראש העיריה הנוכחי'".

האמנם מתכנן ליצמן להמשיך ולתמוך בברקת, כפי שעשתה החסידות בבחירות הקודמות כשהעדיפה אותו על פני מועמדותו של ח"כ מאיר פרוש החרדי? לדברי יודעי דבר "מה שליצמן וחסידותו מקבלים מברקת, אף אחד לא מקבל ממנו, לא אצל החסידים ולא אצל הליטאים".

בהקשר זה ראוי לציין את פרשת 'מוסדות תפארת ישראל': לפני כחודשיים כינס מנכ"ל העיריה, יוסי היימן, את ועדת ההקצאות בראשות ברקת, כדי לאשר את חריגת המבנה 'תפארת משה בצלאל' השוכן ברחוב חזקיה בעיר. מדובר במבנה בן שבע קומות שנבנה לפני שנים רבות, אלא שמאז ועד היום חרגה החסידות משטח הבנייה שהוקצה לה ואשר יועד לישיבה, פנימיה, מטבח וכדומה.

ביוני 2002 פתחה עיריית ירושלים, אז בראשות אהוד אולמרט, בהליכים משפטיים כנגד העמותה 'מוסדות תפארת משה בצלאל'. לאחר כשש שנים נתן בית המשפט פסק דין ולפיו על החסידות לפנות את הנכס, לאחר שעשתה בו "שימוש מנוגד להסכם החכירה, בנתה בניגוד להיתר בניה, ובכך הפרה את ההסכם הפרה יסודית המובילה לביטול ההסכם".

השופט יצחק שמעוני קבע אז כי הוא "מקבל את התביעה ומורה על פינוי וסילוק ידה של הנתבעת מהמקרקעין נשוא התביעה". כן פסק לעמותה הוצאות משפט ושכר עורך דין, בסך 7,500 שקלים.

כצפוי אישרה וועדת ההקצאות את החריגה, והגם שקנסה את העמותה בגין חריגות הבניה בסך רבע מיליון שקלים, לדעת כל מדובר בסכום בלתי משמעותי - יחסית לחריגה שבוצעה.

במסגרת ערעור שהוגש על פסק הדין, הוסכם שהעמותה תפנה את המבנה עד ל-11 בפברואר 2001. אלא שהמבנה פונה רק ב-15 במרץ 2013, ארבע ימים לפני הדיון בוועדת ההקצאות בבקשה העמותה לקבל רשות שימוש בנכס. הבקשה עצמה והאישור לה נערכו בזריזות, "בהליך מקוצר".

"כשר, אבל מריח"

בעקבות אישור החריגה מיהרה מבקרת העיריה, מלכה דרור, לראש העיר. במכתב נמתחה ביקורת קשה על המהלך. לדבריה, מדובר בהפסד כספי עצום לעיריה ו"אין מניעה משפטית לתבוע את העמותה תביעה כספית. תביעת דמי שימוש ראויים לכל התקופה שבה השתמשה העמותה במבנה יכולה להסתכם במיליוני שקלים. בפועל, תהליך ההסדרה המובא לאישור במועצה היום מאפשר לעמותה שהפרה את תנאי ההקצאה באופן בוטה ולאורך שנים, תוך עבירה על חוקי התכנון והבנייה, לחזור ולקבל הרשאה לשימוש בנכס תמורת פיצוי כספי מופחת משמעותית מהפיצוי הריאלי שניתן היה לתבוע מהעמותה. בהיעדר טיפול כולל, התוצאה של ההסדרה המובאת היום לשולחן המועצה עלולה להביא לפגיעה קשה בשלטון החוק, במנהל התקין, בהרתעת עבריינים פוטנציאליים, ולגרום לפגיעה גם בתדמית העירייה, המצטיירת כחלשה והססנית וכאחת שלא מפעילה את סמכויותיה ולא מגינה על זכויותיה במקום שהדבר מתחייב".

לברקת חשובה מאד, כך נראה, תמיכתה של החסידות בו בבחירות הקרובות. אחרי הכול, מדובר בכ-15 אלף בוחרים העשויים להכריע את הכף.

"התנהלות כזו מצד ראש העיר בזמן כה קצר לפני הבחירות מעלה תמיהה", מגיב מאיר תורג'מן, יו"ר ועדת הביקורת.

נציין כי על פי החוק רשאית וועדת ההקצאות להתכנס עד חצי שנה ממועד הבחירות, בדיוק כדי למנוע את המצבים הללו, בהם ראש העיר יסייע למי שעשוי לתמוך בו בריצתו לתפקיד. אמנם תאריך כינוס הוועדה חל חודש ושלושה ימים לפני מועד כינוסה האחרון על פי חוק, אך לדברי גורמים בכירים בעיריה, מדובר במעשה "כשר, אך מריח".

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה לוואלה חדשות, שחשפו את השערוריה הנ"ל: "העירייה מפעילה מדיניות ברורה של הסדרה ואכיפת הפרות שימוש בנכסי העירייה וקבעה מתווה ברור להסדרת השימוש בנכסים העירוניים. בשנת 2014 בכוונת העירייה לכלול בתכנית העבודה שלה רה ארגון מקיף בתחום ניהול נכסי העירייה. במקרה המדובר - בעקבות פעולות העירייה, הנהלת המוסד פינתה את הנכס, אטמה אותו והשיבה את החזקה בו לידי העירייה ואף שילמה פיצוי כספי בסכום העולה על רבע מיליון שקלים!"

עוד נמסר כי "לאחר הפינוי פורסם הנכס להקצאה על פי נוהל הקצאות ורק העמותה הגישה הבקשה לקבלת הנכס. מאחר וכך דנה וועדת ההקצאות בבקשת העמותה וראתה לנכון לאשרה, תוך תנאים ודרישות מחמירות ובהם דרישה להפקדת ערבויות ובטחונות כספיים ותשלום דמי שימוש ראויים לעירייה בגין תקופת העבר והשלמת המבנה וקבלת טופס 4. חשוב לציין כי פעילות זו היא חלק מהגברת הפיקוח על הנכסים והסדרתם".
ניר ברקת גור נכסים מוסד מבנה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד