א' אייר התשפ"ד
09.05.2024
מגדלי הדגים זועמים

המכס על ייבוא הדגים בוטל: לא יהיה מחסור בחג

יוזיל מחירים בטווח הקצר אך יפגע בחקלאים בטווח הארוך: במשרד האוצר והחקלאות הודיעו כי יבטלו את המכס המוטל על יבוא דגים ובכך יתאפשר ייבוא דגים מוזלים לקראת חג הפסח. בארגון מגדלי הדגים זועמים וטענים כי המהלך יפגע בהם ועלול לחסל את הענף

המכס על ייבוא הדגים בוטל: לא יהיה מחסור בחג
דגים צילום: יעקב נחומי, פלאש90

שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר הודיעו בסוף שבוע על ביטול המכס על יבוא דגים לישראל. לטענת המשרדים, המהלך נועד במטרה להפחית את יוקר המחייה ולהוזיל את מחירי המזון לצרכנים.

שר האוצר ליברמן אמר על ההחלטה: "אנו ממשיכים לפעול להוזלת מחירי המזון בישראל כחלק מהמאבק ביוקר המחייה. צעד זה יוזיל את מחירי הדגים בישראל ויטיב עם הצרכן הישראלי, בתקופה הקרובה נפרסם צעדים נוספים בתחום המזון".

שר החקלאות פורר הוסיף: "זהו עוד צעד במחויבות שלנו לציבור. תקודם גם תוכנית לקידום ופיתוח החקלאות המקומית".

באתר 'דבר' דווח כי בארגון מגדלי הדגים מתריעים כי המהלך עשוי לפגוע במגדלים המקומיים, אך לא יוזיל את העלויות לצרכן. בדיון בוועדת הכלכלה בכנסת בשבוע שעבר נחשף כי למרות הפחתת המכסים המסיבית שבוצעה בענף ב-2016, מחיר דג טרי ב-2021 חזר לרמתו לפני הרפורמה. 

"מדיניות האוצר תביא לעליית מחירים כללית בשוק הדגים הטריים בישראל בהווה, ויותר מכך, גם בעתיד", אמר אלי שריר, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים בישראל. "כפי שהורדת המכס על יבוא הדגים שהחלה ב- 2016 לא התגלגלה במלואה לצרכן ויצרה תלות גוברת של שוק הדגים הישראלי ביבוא, שכעת מתבטאת בעליית מחירים, כך גם הורדת המכס כעת לא תביא לירידה במחיר לצרכן, אלא דווקא לעלייה שלו".

מלבד חוסר ההצלחה בהורדת המחירים, הרפורמה פגעה קשות בענף המדגה הישראלי שחווה ירידה של 21% בהכנסות המגדלים, מה שהוביל לנטישה וייבוש של בריכות גידול רבות בהיקף של כ-20%. נטישה וייבוש של בריכת דגים, רבים מהן מקומות בגבולות הארץ, מובילה גם להרס בתי גידול אקולוגיים, שכן הבריכות מהוות מוקד משיכה למאות אלפי העופות הנודדים שחולפות בשמי הארץ, וכן בעלי חיים מקומיים החיים בסמוך לבריכות. 

"הענף שלנו הוא מקרה בוחן, המכס ירד מ-15 שקל לקילו ל-1.8 שקל לקילו. זה כמעט שליש מהמחיר לצרכן. בתמורה קיבלנו תמיכה ישירה. היום אין אף מדגה בארץ שמצליח לסיים את השנה ברווח בלי התמיכה הזו. הצרכן לא מקבל מזה כלום. והתכנית של משרד האוצר עלולה אפילו להעלות את המחירים לצרכן", אומר רני פרידלנדר, יו"ר ארגון מגדלי הדגים בישראל"השקל התחזק ב-15% מאז תחילת הרפורמה. אז המחיר של הייבוא היה צריך להיות עוד יותר נמוך, אבל הוא כמעט באותו מחיר מלפני הרפורמה. זה עוד הוכחה שהייבוא לא עובד".

עוד מוסיף פרילנדר, כי "הצרכן הישראלי מקבל תוצרת לא טרייה, באיכות נמוכה יותר ומפוקחת פחות, שתלויה במחירי הנפט ומגבירה את פליטת הפחמן העולמית משמעותית מהשינוע הדגים הטריים במטוסים, ובסוף המחיר גם לא יורד. הפתרון צריך להיות רק חיזוק הייצור המקומי, הגדלת התמיכה הישירה, חיזוק השיווק הישיר ופיתוח מותג 'דג ישראלי טרי' יביא לצרכן הישראלי דגים טריים, בריאים וברמת זמינות ומחיר יציב ובטוח".

דגים ערב פסח משרד האוצר

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד