י"ח אדר ב' התשפ"ד
28.03.2024
אור קטן בתוך חושך גדול

בצל המלחמה: באוקראינה חגגו את ל"ג בעומר

היהודים שנותרו באוקראינה למרות המלחמה, מנסים להמשיך בשגרת חייהם למרות הכול - והם מציינים היום את ל"ג בעומר, בהתאם למצב ולהנחיות כוחות הביטחון המקומיים

בצל המלחמה: באוקראינה חגגו את ל"ג בעומר
הדלקת מדורה באוקראינה צילום: באדיבות המצלם

בשל הסגר ברוב הערים באוקראינה שנכנס לתוקפו בשעה 20:00 אתמול (רביעי), בחלק מהמקומות הוקדמה ההדלקה לשעות הערב ובערים אחרות היא תיערך היום. כך למשל באודסה, עיר הנמל החשובה באוקראינה שהופצצה השבוע כמה פעמים, בבית הכנסת המרכזי בעיר יתקיים היום אירוע לכבודו של רבי שמעון בר יוחאי שצפויים להשתתף בו מאות בני אדם. כיוון שבית הכנסת נמצא בתוך העיר וכדי שלא ליצור תבהלה מהאש שתדלק, החליט רב העיר הרב אברהם וולף לערוך את ההדלקה בתוך חבית בפאתי חצר בית הכנסת.

לעומת זאת באוז'גורוד, המערבית ביותר בערי אוקראינה – עיר שלא הופצצה אפילו פעם אחת ובתחומה נמצא הגבול עם סלובקיה – התאספו אמש כ-100 מיהודי העיר כדי להדליק את המדורה, לרקוד וליטול חלק בתכניה מיוחדת שהוכנה להם. בבירת הקרפטים צ'רנוביץ', גם היא במערב המדינה, יתאספו היום 200 אנשים מסביב לאגם הנמצא סמוך לעיר, ידליקו מדורה ויחגגו גם הם את ל"ג בעומר. חגיגות נוספות – אך ללא מדורות - יתקיימו גם בבירה בקייב, בז'יטומיר ובערים נוספות.

בדנייפרו, שבה נותר ככל הידוע הריכוז הגדול ביותר של יהודים ויש בה גם פליטים רבים מערי החזית, יציינו את ל"ג בעומר בשורת אירועים יחד עם רבה הראשי הרב שמואל קמינצקי. חגיגות מסוג אחר, הכוללות עליה לקברי צדיקים ותפילה לסיום המלחמה, יתקיימו בעיירה האדיטש שבמחוז פולטובה ובעיירה נייז'ין שבמחוז צ'רניגוב: אל האדיטש הגיעו אתמול ובמהלך היום עשרות יהודים מרחבי המדינה והם יפקדו שם את ציונו של מייסד חסידות חב"ד רבי שניאור זלמן, הידוע בכינויו 'בעל התניא', שטמון במקום.

"מידי שנה בל"ג בעומר הגיעו אלפים – מאוקראינה, ישראל, ארה"ב ואירופה – אל שני המקומות האלו, לפי מסורת שנמשכת כבר 200 שנה, כדי לחגוג בהם את ל"ג בעומר וכדי להתפלל בעיקר עבור היפקדות בילדים. השנה אנו ממשיכים במסורת הזו, אם כי מטבע הדברים החגיגות השנה יהיו מצומצמות וקטנות משמעותית. אנו מקווים שהאור העולה מל"ג בעומר יאיר את חיינו ויעזור לנו לצלוח בשלום את המלחמה", כך אומר הרב מאיר סטמבלר מדנייפרו המכהן כיו"ר הפדרציה היהודית באוקראינה.

הדלקת מדורה באוקראינה

מי שחזר במיוחד מישראל לאוקראינה כדי לחגוג בהאדיטש עם יהודי עירו הוא הרב נחום הרנטרוי, רב העיר ז'פרוז'יה ושליח חב"ד בה, שלא היה מוכן לוותר על המסורת הזו. "האדיטש היא 'המירון' של האזור שלנו ולכן היה ברור שניסע בכל מקרה. הצבא הרוסי די קרוב לז'פרוז'ה והאזור נתון תחת הפצצות אבל לא רצינו לוותר על המסורת. זו הזדמנות שלנו לנסוע למקום ולהתפלל עלינו ועל כל יהודי המדינה שנעבור בשלום את המלחמה".

הרב שניאור זלמן דייטש המנהל את המתחם בהאדיטש, אומר: "רק השבוע הפגיזו כמה פעמים את העיר אוחטירקה הסמוכה להאדיטש, אבל זה לא מרתיע את האנשים מלהגיע למקום הקדוש, להתפלל ולחגוג את יום שמחתו של רבי שמעון בר יוחאי". מוקד עלייה לרגל נוסף הוא ציון "האדמו"ר האמצעי" רבי דובער - הרבי השני בשושלת חסידות חב"ד ובנו של "בעל התניא" הטמון בעיירה נייז'ין שבמחוז צ'רניגוב הקרוב יחסית לבירה קייב.

הרב מרדכי לבנהרץ מחב"ד בקייב אומר: "כבר 24 שנים ברצף, וכך גם השנה למרות המלחמה, הקהילה היהודית בקייב מארגנת נסיעה ליהודי הקהילה להתפלל על הציון של רבי דובער בנייז'ין. לפי המסורת של יהודי אוקראינה, ביום ל"ג בעומר ראו הרבה מופתים אצל מי שהתפללו על קברו של הרבי, וכל השנה יחלו וציפו ליום הקדוש הזה – אז נגיע לנייז'ין גם השנה למרות המצב".

ובתוך כך, ב-25 ערים בישראל ובהן אשדוד, בת-ים, קריית גת, נתניה ועוד - יתקיימו פעילויות מיוחדות לעולים מאוקראינה, במסגרת מאות תהלוכות ל"ג בעומר שמארגנת חב"ד בישראל, שבהן יופיעו תכנים מותאמים לדוברי אוקראינית וגם מדריכים הדוברים את השפה.

רוסיה מלחמת אוקראינה רוסיה רבני חב"ד שליח חב"ד

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד