כ"ג ניסן התשפ"ד
01.05.2024
860 קמ"ר

ההסכם המתגבש: לבנון תקבל את כל שטח המחלוקת המקורי

ההסכם המתגבש בין ישראל ללבנון בתיווך אמריקאי, לבנון תקבל את כל שטח המחלוקת המקורי 860 קמ"ר, פלוס חלק שחורג משטח המחלוקת ונמצא בשדה קאנא | אין משמעות ההסכם הכרה של לבנון בישראל ומדובר בהסכם עקיף | ההסכם לא נוגע לגבול היבשתי

ההסכם המתגבש: לבנון תקבל את כל שטח המחלוקת המקורי
יאיר לפיד בישיבת הממשלה צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

ערוץ אל-מנאר של חיזבאללה מפרסם ממקורותיו פרטים על הצעת המתווך האמריקני לגבי הסכם הגז בין ישראל ללבנון: ההצעה של הוכשטיין כוללת את קו 23 ושדה הגז קאנא בשליטת לבנון. החברה הצרפתית טוטאל אנרג'י תחל לקדוח בצד הלבנוני מיד אחרי החתימה. אך אין משמעות ההסכם הכרה של לבנון בישראל והוא הסכם עקיף. ההסכם לא נוגע לגבול היבשתי. כך מדווח רועי קייס ב'כאן חדשות'.

על פי הדיווח, לפי הפרטים האלה, המשמעות היא שלבנון תקבל את כל שטח המחלוקת המקורי 860 קמ"ר, פלוס חלק שחורג משטח המחלוקת ונמצא בשדה קאנא (קו 23 פלוס). רק כדי לסבר את האוזן לפני בערך עשור הדיפלומט האמריקני פרדריק הוף הציע ששטח המחלוקת (860 קמ"ר) יחולק %55 -45% לטובת הלבנונים שסירבו ועכשיו קיבלו את כל השטח.

אתמול (שבת) נשיא לבנון, מישל עון, קיבל משגרירת ארה"ב בלבנון, דורותי שיה, את ההצעה בכתב של המתווך האמריקני, עמוס הוכשטיין, לסימון הגבול הימי בין לבנון לישראל. כך נמסר בהודעה מלשכת הנשיאות הלבנונית. נשיא לבנון עון התקשר ליו"ר הפרלמנט ברי ולראש הממשלה מיקאתי והתייעץ עמם בנוגע להצעה בכתב של המתווך האמריקני הוכשטיין. הוא דן עמם גם באופן המשך המעקב אחר הנושא כדי לתת תשובה לבנונית בהקדם האפשרי להצעה.

שגרירת ארה"ב בלבנון שמסרה להנהגה הלבנונית את ההצעה בכתב לסימון הגבול הימי עם ישראל: "הדברים נראים חיוביים מאוד". יו"ר הפרלמנט הלבנוני השיעי, נביה ברי, אמר שטיוטת ההצעה (עשרה עמודים) חיובית ובאותה נשימה מחייבת בחינה. החתימה, לדבריו, אם וכאשר תתרחש בגבול בא-נאקורה.

ראש הממשלה יאיר לפיד התייחס להסכם עם לבנון בפתח ישיבת הממשלה: "במהלך סוף השבוע התקבלה בלבנון ובישראל הצעת המתווך האמריקאי להסכם על הגבול הימי בין שתי המדינות". לדברי ראש הממשלה "אנחנו מנהלים דיונים על הפרטים האחרונים, כך שאי אפשר עדיין לברך על המוגמר, אבל כפי שדרשנו מהיום הראשון ההצעה שומרת על מלוא האינטרסים הביטחוניים מדיניים של ישראל, וגם על האינטרסים הכלכליים שלנו".

עוד אמר לפיד: "יותר מעשר שנים ישראל ניסתה להגיע לעסקה הזו - שמחזקת את הביטחון הישראלי ואת הכלכלה הישראלית, ביטחון הצפון יחוזק, אסדת כריש תפעל ותפיק גז, הכסף ייכנס לקופת המדינה והעצמאות האנרגטית שלנו מובטחת. זוהי עסקה שמחזקת את הביטחון הישראלי ואת הכלכלה הישראלית".

"אין לנו התנגדות לפיתוח מאגר גז לבנוני נוסף, שממנו נקבל כמובן את התמלוגים המגיעים לנו. מאגר כזה יחליש את התלות הלבנונית באיראן, ירסן את חיזבאללה ויביא ליציבות אזורית. הצעת המתווך נמצאת עכשיו בבדיקה משפטית. לאחר שהבדיקה תסתיים נביא את ההחלטה, יחד עם שר הביטחון בני גנץ ועם ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, ובתיאום עם היועצת המשפטית לממשלה, לדיון ולאישור".

לבנון גבול לבנון אסדות גז מתווה גז ארה''ב

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד