כ' ניסן התשפ"ד
28.04.2024
מי מה מווו

מחקר עדכני קובע: כך מתקשרות הפרות ביניהן

מחקרים עדכניים מגלים שגם לפרות דרך תקשורת משלהן – הן יכולות להשתמש בסוגי געיות והתנהגויות להעברת מסרים | ניטור התנהגויות הפרות ברפת, ודרך ההתקשרות שלהן, הינו בעל חשיבות עליונה לשיפור רווחתן ובריאותן של הפרות, ולפיכך בעל משמעות לרפתנים וגם לצרכנים

מחקר עדכני קובע: כך מתקשרות הפרות ביניהן
פרות צילום: Moshe Shai/FLASH90

מחקר חדש בודק את סוגי הגעיות השונות, ואת התקשורת שבין הפרות ברפת. מהמחקר עולה כי ניתוח והבנת שפת הפרות יכולה לסייע לרפתן להבין מתי הפרה במצוקה, האם היא חולה והאם היא צריכה סיוע.

נתונים אלו, מחקרים חדשים ומידע רב על הענף יוצגו בכנס השנתי למדעי הבקר והצאן, שמתקיים השבוע. הכנס מאורגן על ידי המחלקה לבקר והמחלקה לצאן בשירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות בשיתוף פעולה עם המחלקה לחקר בקר וצאן במנהל המחקר החקלאי.

למעשה, זיהוי מצבי מצוקה ותחלואה אצל פרות הם חלק משגרת יומו של כל רפתן. עד כה, היו מתבססים הרפתנים על ניטור מדדים פיזיולוגיים של הפרות אבל כעת ניתן להתבסס גם על התנהגותן. מחקרים עדכניים מגלים שגם לפרות דרך תקשורת משלהן – הן יכולות להשתמש בסוגי געיות והתנהגויות להעברת מסרים. ניטור התנהגויות הפרות ברפת, ודרך ההתקשרות שלהן, הינו בעל חשיבות עליונה לשיפור רווחתן ובריאותן של הפרות, ולפיכך בעל משמעות לרפתנים וגם לצרכנים. 

בעבודתה של ד"ר סיון לאקר, וטרינרית ומייסדת "רפתנות מודעת", היא מציגה מחקרים עדכניים על סוגי הגעיות של הפרות ברפת. הגעיות מאופיינות על פי סיטואציות, מצבים רגשיים ומצבים מוטיבציוניים. הפרות גועות גם לפרות אחרות בקבוצה שלהן, באמצעות געיות ייחודיות, ואבחנת הגעיות יכולה לסייע לרפתנים לזהות פרות ספציפיות. עוד נמצא כי פרות שחוות המלטה קשה, הן בעלות געייה ייחודית בזמן ההמלטה, וגעייה זו מגיעה לטווחים רחוקים יותר, כלומר – לפרות דרך ייחודית לשדר לסביבתן את מצב החירום בו הן שרויות ולהזעיק עזרה. 

ד"ר לאקר מתארת עוד גם התנהגויות נוספות של הפרות ברפת. בתוך כך, ישנן התנהגויות אכילה מסוימות היכולות לעזור בזיהוי מוקדם של פרות הנמצאות בסיכון גבוה יותר לתחלואה. לדוגמה, בשל היותן חיות עדר, טבען של הפרות גורם להן לגשת לאכול יחד באותו הזמן, מצב שיוצר מצבים תחרותיים באבוס. כך ניתן לנטר פרות בעלות התנהגות אכילה תחרותי יותר, המדגימות אסטרטגיה יזומה באבוס עמוס, לעומת פרות בעלות אסטרטגיה תגובתית, בה הפרה תיגש לאבוס בזמנים עמוסים פחות על מנת להפחית את החשיפה לאינטראקציות תחרותיות.

לדבריה, בעקבות מעקב וניטור של הפרות ברפת מצאו כי ההתנהגויות והאסטרטגיות שהפרות משתמשות בהן יכולות להעיד על מצבן הבריאותי. כך, פרות הסובלות ממצב בריאותי ירוד, משנות את אסטרטגיית התחרות שלהן יותר פעמים בזמני אכילה, לעומת פרות בריאות. עוד מתארת ד"ר לאקר התנהגויות נוספות שיכולות לעזור לזיהוי מוקדם של מצבי מצוקה ותחלואה אצל הפרות ברפת ובתוך כך לדאוג ולשפר את רווחת הפרות ולייעל את עבודת הזיהוי והטיפול המוקדם של הרפתנים בפרות. 

מחקר פרות פרה שפה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד