כ"ה ניסן התשפ"ד
03.05.2024
"יכול לסכן ואף להרוג"

זן הקורונה החדש שמדאיג את ארה"ב וצפוי להגיע לישראל

סובלים מכאבי ראש, בחילות ואפילו כאבי גב? יכול להיות שווריאנט הקורונה ה- XBB.1.5 דבק בכם | כעת הוא מתפשט בקצב מהיר ברחבי ארה"ב וזולג בהדרגה לשאר העולם | עדיין לא ידוע עליו אם הוא מסוכן יותר מקודמיו

זן הקורונה החדש שמדאיג את ארה"ב וצפוי להגיע לישראל
אילוסטרציה צילום: unsplash

תת ווריאנט האומיקרון מסוג XBB.1.5 מדאיג בימים אלה את מערכת הבריאות האמריקנית. בכירים בארגון הבריאות העולמי כבר הכריזו עליו כזן המידבק ביותר, למרות שלעת עתה אין עדות לכך שהוא מסוכן יותר מזנים אחרים.

באזורים מסוימים בארה"ב כמו קונטיקט, מיין, מסצ'וסטס הוא מהווה מעל 70% מסך ההדבקות, ובימים אלה הוא נפוץ גם באנגליה, צרפת והודו. פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן, מאשר בשיחה עם 'mako' כי מדובר בווריאנט מידבק מאוד שמתפשט בקצב משמעותי ולמרות שלעת עתה הוא מתפשט בעיקר בארה"ב, סביר להניח שזה רק עניין של זמן עד שנראה את ה-XBB.1.5 מתפשט גם כאן בישראל.

פרופ' כהן מציין כי אופי המחלה שנגרמת בעקבות ווריאנט זה שונה ממה שהכרנו לפני השנה החולפת. "מצד אחד, אנחנו לא רואים תסמינים חמורים יותר למרבה המזל. מצד שני, יש הרבה מאוד תסמינים שמטרידים אנשים – חלקם פחות מוכרים וכדאי לשים לב אליהם. "רשימת התסמינים הנוכחית שפרסם ה-CDC כוללת למשל: כאבי ראש, בחילות, שלשול, חום, צמרמורת, עייפות, וגם אובדן טעם וריח שעדיין שכיח אם כי פחות בהשוואה לזנים קודמים. יש אנשים שמדווחים גם על כאבי גב או על סימפטומים פחות מוכרים".

פרופ' סיריל כהן. (צילום מסך)

לדבריו, ישנן שתי סיבות עיקריות שבגללן חשוב לעקוב אחר הסימפטומים של תת זן האומיקרון הלזה, וגם אם מדובר במחלה קלה שגורמת לנזלת בלבד – חשוב לא להתעלם מכך ולבצע בדיקת קורונה. למה ומדוע? פרופ' סיריל כהן מסביר כי "ראשית, חשוב שחולים בנגיף יידעו להימנע ממפגש עם אנשים שנמצאים בסיכון מוגבר כמו אוכלוסייה מבוגרת או אנשים בעלי מחלות רקע".

"צריך לזכור", אומר פרופ' כהן, "שקורונה אומנם פחות מסוכנת עבור חלק גדול באוכלוסייה, אבל היא עדיין יכולה לסכן ואף להרוג. שנית, כבר ידוע שכ-65 מיליון אנשים ברחבי העולם סובלים מתסמינים של 'לונג קוביד', שיכולים להטריד אותם אף למעלה משנה. רבים מהסובלים מהם אינם מודעים לכך שמדובר בהשלכות של מחלת הקורונה, ולעיתים כלל אינם מודעים לכך שנדבקו בנגיף. לכן, אני מציע שכל מי שסובל מתסמינים כאלה ואחרים ייבדק באמצעות בדיקת אנטיגן".

לשאלת 'mako', מה גורם לחלק מהאנשים לסבול מתסמינים כאלה לאורך זמן? השיב הפרופסור כי "יש כל מיני סברות. אחת מהן אומרת שהווירוס פשוט נותר יותר זמן אצל אנשים מסוימים. על-פי תאוריה אחרת, אצל אנשים שסובלים מהם הם חל שיבוש בוויסות הפעילות מערכת חיסון . יש תאוריה לפיה מדובר במרכיב גנטי שגורם לאנשים מסוימים לסבול מתסמיני קורונה עקשניים או שווירוסים אחרים משתתפים בתהליך. כך או כך – כיום אין טיפול ממשי לתסמיני לונג קוביד, ולכן חשוב להיבדק כדי שאנשים שסובלים מהם ידעו שאכן מדובר בקורונה ולא במחלה אחרת, ומעבר לכך גם ידעו שככל הנראה הם צפויים לחלוף, גם אם זה ייקח זמן". כך ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן.

קורונה אומיקרון Long Covid סיריל כהן

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד