כ"ה ניסן התשפ"ד
03.05.2024
ביהמ"ש כפה

המקרר נפל על ראשו, הפך לנכה וזכה בגמלה חודשית

ניסה להעביר מקרר מביתו לעסק, נפל על ראשו והפך לנכה. המוסד לביטוח לאומי דחה את בקשתו להכיר באירוע כתאונת עבודה, בטענה כי התובע מסר נסיבות שקריות על האירוע. בית המשפט הפך את ההחלטה, והעובד יזכה לגמלה בסך כ-7,500 שקל בחודש

המקרר נפל על ראשו, הפך לנכה וזכה בגמלה חודשית
אילוסטרציה צילום: pixabay

בית הדין האזורי לעבודה בנצרת הפך לאחרונה את החלטתו של המוסד לביטוח לאומי, שסירב להכיר במנהל של מזנון ציבורי בן 46 כנפגע עבודה.

הנפגע עבד כמנהל שכיר בחברה של אשתו, אשר מנהלת מזנון במוסד ציבורי. על פי תביעת העובד, שהוגשה באמצעות עו"ד יונתן שוב, עסק העובד בהעברת מקרר תעשייתי מביתו למזנון הציבורי. כדי לנתק את המקרר מהחיבור לחשמל שנמצא על גג ביתו, טיפס התובע על כיסא ומשם לשולחן. אלא שבמהלך הפעולה, כך על פי התביעה, נחבט העובד מחפץ כלשהו בראשו, נפל למשטח הבטון שלמרגלות המקרר ואיבד את הכרתו.

בתו בת ה-12, כך נטען, היא זו שמצאה אותו מוטל על הרצפה והזעיקה את אמה. הגבר הובהל לבית החולים עם פגיעה רב מערכתית, כשהוא מחוסר הכרה, מורדם ומונשם.

לאחר שהתאושש, הגיש הגבר תביעה למוסד לביטוח לאומי (המל"ל) להכיר בו כנפגע עבודה, אולם תביעתו נדחתה, בנימוק כי התאונה אירעה בביתו, תוך כדי עיסוקו בענייניו הפרטיים. כמו כן, טענו באי כוח המל"ל כי הנפילה והפגיעה בתובע תואמות לנפילה מגובה הגג ולא מגובה המקרר. "לפיכך, אין לראות בתאונה כתאונה שאירעה תוך כדי ועקב עבודתך", נכתב בהחלטת המל"ל.

הגבר לא אמר נואש, והחליט לערער על החלטת המל"ל בבית הדין לעבודה. בתביעה אותה הגיש בשמו עו"ד יונתן שוב, נטען כי במסגרת העסק המשפחתי, מפעילים בני הזוג שירותי קייטרינג, ולצורך כך, מסתייעים, בין השאר, במטבח שבביתם הפרטי. המקרר, שאותו ביקש העובד להעביר הוא מקרר עסקי, שסייע להם לאחסון ולקירור הזמנות הקייטרינג.

עו"ד יונתן שוב. צילום: פאני אלימלך.

לדברי עו"ד שוב, בעיצומו של משבר הקורונה, חלה, מצד אחד, הפחתה משמעותית בנפח העבודה של שירותי הקייטרינג, אך מצד שני, חלה עלייה בפעילות המזנון הציבורי שבבעלות המשפחה. לכן, כך נטען, היה צורך להעביר את המקרר מחצר הבית אל העסק.

לטענת עו"ד שוב, התאונה שאירעה לתובע היא תאונת עבודה לכל דבר ועניין, שכן העברת המקרר ממקום אחד המשמש את עסקו למקום אחר, המשמש אף הוא את עסקו, מהווה פעולה הנדרשת למשלח ידו.

"ניסיון המל"ל להסיט את אירוע התאונה ולציירו כאילו מדובר באירוע שאינו קשור כלל ועיקר לעבודת התובע, הינו שגוי", טען עו"ד שוב, "המסקנה היחידה היא שמדובר בתאונה מצערת, אשר אירעה תוך כדי ועקב עבודת התובע... המל"ל לא הצליח להציג ולו ראיה אחת התומכת בטענתו, לפיה התובע נפל עת שהה על גג ביתו".

כבוד השופטת לובנא תלחמי סוידאן מבית הדין האזורי לעבודה בנצרת קיבלה לאחרונה את תביעת הגבר, וחייבה את המל"ל להכיר בתאונה כתאונת עבודה. השופטת דחתה את טענת המל"ל, לפיה הגבר נפל מגג ביתו ולא מגובה המקרר.

בעקבות החלטת בית הדין לעבודה, הוזמן העובד לוועדה הרפואית של המל"ל, ובימים אלה התקבלה ההחלטה, לפיה הוא זכאי לקצבה חודשית בסך 5,505 שקלים לשארית חייו. עוד קבעה הוועדה, כי בשל אופי הפגיעה הקשה, יתקשה הגבר לשוב לעבודתו הפיזית, ולפיכך יש להפעיל במקרה זה את תקנה 15 במלואה, ולהכפיל את הגמלה המגיעה לו.

עו"ד שוב מסביר, כי תקנה 15 לחוק הביטוח הלאומי הותקנה כהשלמה לאופן שבו נקבעות דרגות הנכות של נפגעי עבודה. תקנה 15 מבקשת לבחון את ההשפעה של הנכות על תפקודו היומיומי של נפגע העבודה, מעבר לנכותו הפיזית, ומאפשרת במקרים שבהם התפקוד היומיומי נפגע בצורה קיצונית, להגדיל את גובה הפיצויים עד ל-50% מעבר למה שמחייבת דרגת הנכות הפיזיולוגית.

לדברי עו"ד שוב, בשל הפעלת תקנה 15, יזכה הגבר לגמלה בגובה של כ-7,500 שקלים בחודש, לשארית חייו, גמלה שתסתכם, ככל הנראה בלמעלה ממיליון שקלים.

נכה גימלה ביטוח לאומי מקרר

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד