כ"ב ניסן התשפ"ד
30.04.2024
"פוגע בכלכלה"

מתקפה על הנגיד: "שיעצור את הטירוף הזה"

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים 'בוני הארץ', ביקר את התנהלות בנק ישראל והעומד בראשו פרופ' אמיר ירון: "הגיע הזמן שיעצור עם הטירוף הזה של להעלות את הריבית" | לדבריו, "אנחנו רואים שבינתיים ככל שהריבית עולה האינפלציה עולה. הגיע הזמן שהאקדמיים והכלכלנים בבנק ישראל יתחילו לחשוב טיפה מחוץ לקופסה"

מתקפה על הנגיד: "שיעצור את הטירוף הזה"
ראול סרוגו צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מאז שהציג שר המשפטים, שישה ימים אחרי כניסתו לתפקיד, את הרפורמה המשפטית אותה הוא מוביל, מחאות רבות נערכות ברחבי הארץ כנגד השינויים הנכללים. ענת דוידוב שוחחה ב־103fm עם ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים 'בוני הארץ', אשר התייחס לדברים.

"מי אמר שהעלאת הריבית תוריד את האינפלציה? אנחנו רואים שבינתיים ככל שהריבית עולה האינפלציה עולה. הגיע הזמן שהאקדמיים והכלכלנים בבנק ישראל יתחילו לחשוב טיפה מחוץ לקופסה, כי האינפלציה נובעת מסיבות שהן לא הסיבות הרגילות להתחוללות של אינפלציה", תקף סרוגו בפתח השיחה.

בתגובה לאמירותיו ביקשה דוידוב דוגמה לצעד שניתן לבצע במקום העלאת הריבית, וסרוגו הציג: "אפשר להתמודד בצעדים פיסקליים של המדינה. כבר דיברו על זה, למשל המימון או ההפחתה של עלויות האנרגיה, של החשמל, הארנונה והמים. זה מייצר מצב שבו העליות שלנו לא כאלה גבוהות. הדבר השני, לשפר את שרשראות האספקה שיש לכל המוצרים. האינפלציה הזו נובעת גם בגלל משבר האנרגיה, ההובלה הימית, כל מיני סיבות שהובילו להתייקרות בכל העולם, לא רק אצלנו. אם למשל לא תהיה עלייה בשכר הציבורי יהיו פחות לחצים לעליית האינפלציה, בהחלט".

עוד הדגיש כי "אם יעלו את המשכורות נכנס לסחרור, יעלה את האינפלציה. יש כאן מספר דרכים להתמודד, למשל, פערי הריבית הביאו לעלייה בשער הדולר, אז בנק ישראל לא חייב להעלות את הריבית, הוא יכול למכור את יתרת הדולרים ולגרום לחיזוק השקל. יש מגוון שלם של אמצעים. כמובן שעליית הריבית זה חלק מזה, אבל הטענה שלי היא לא על עליית הריבית, היא על הקצב שלה. השקל נחלש בגלל פערי הריבית בין ישראל לארה"ב".

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90.

"אולי גם הרפורמה?", תהתה דוידוב, וסרוגו אישר את השערתה: "גם, יש לזה השפעה, אין ספק. מדברים על זה שגורמים מעבירים כספים למקומות אחרים אז הם קונים דולרים, בהחלט יש לזה השפעה. לכן אני קורא מכאן לכל הגורמים להגיע לפשרות כמה שיותר מהר".

"התחלות הבנייה בחודשים האחרונים ירדו ב־20 אחוזים"

באשר למצב שוק הנדל"ן ובלימת עליות המחירים, אמר: "העמדה שלי שהמצב הזה מבורך, העובדה שעליות המחירים מפסיקות, המחירים מתחילים להתייצב זה דבר טוב, חיובי ואני מקווה שימשיך כך. נכון שזה לא נבע ממדיניות הממשלה, בעיקר מהעלאת הריבית, שהרחיקה רוכשי דירות. ובעצם אותם רוכשים עלו על הגדר, רובם שוכרים דירות, עליית הריבית גורמת לשכר הדירה לעלות. זה דבר טוב שקורה, שהמחירים מתייצבים, אבל איפה הבעיה כאן? עליית הריבית משפיעה על צד ההיצע, והקבלנים היום בונים פחות ופחות. גם הבנקים מאשרים פחות ופחות פרויקטים".

"התחלות הבנייה בחודשים האחרונים ירדו ב־20 אחוזים. וזה לא טוב, כי בעוד מספר חודשים, כאשר רוכשי הדירות יתרגלו לסביבת ריבית גבוהה, הריבית תתחיל לרדת, שיפור באינפלציה או שיפור המצב הכלכלי, כל אותם אלה ירדו מהגדר. ברור שיש פה פוזיציה שלי, של התאחדות הקבלנים, אבל זה לא אומר שכשאני מדבר מפוזיציה של קבלנים, זה לא אומר שזה לא הדבר הנכון לעשות אותו. אני מבסוט מזה שמחירי הדירות נעצרו, זה נשמע מוזר? לא. האינטרס שלנו הוא אותו אינטרס של המדינה, שתהיה התייצבות, כי אז מחירי הקרקעות לא יעלו, זה אינטרס של כולנו", הכריז.

לסיום, התייחס סרוגו לפעילותיו של בנק ישראל: "אני לא רוצה להצר את צעדיו של בנק ישראל, בנק ישראל מספיק מבוגר. לדעתי יש חוסר מנהיגות כלכלית של הנגיד, הוא לא מסתכל ימינה ושמאלה. הוא רואה רק את האינפלציה. הוא לא מסתכל ורואה את ההשפעות של המחאה החברתית בעקבות הרפורמה במשפט על הכלכלה. אנחנו נמצאים במצב מאוד רגיש כרגע, גם בהייטק וגם במקומות אחרים".

"זה שישראל גמרה את שנת 2022 בשישה אחוזי צמיחה, רגע, מי גרם לצמיחה? ההייטק והבנייה. שני הענפים הללו במשבר. לבוא ולהתעלם מכל זה ולהעלות את הריבית כאילו אין מחר ולגרום לחורבן של עסקים ופגיעה אנושה בנותני במשכנתאות. היום הנגיד פוגע בכלכלה. הגיע הזמן שהוא יעצור עם הטירוף הזה של להעלות את הריבית", סיכם.

 

העלאת ריבית בנק ישראל פרופ' אמיר ירון רדיו 103 FM

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 7 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד