כ"ז ניסן התשפ"ד
05.05.2024
שלב ב' החל

יאפשר אכלוס של המקום: פסולת האסבסט תפונה מהגליל המערבי

המשרד להגנת הסביבה החל ביישום השלב הבא בפרויקט לניקוי קרקעות הגליל המערבי מפסולת אסבסט מסוכנת; סילוק האסבסט החל במושב לימן ובהמשך יתרחב לאתר "מדינת הילדים" שבחוף נהריה, ליישוב מזרעה, ולקיבוצים כברי, סער ויחיעם

יאפשר אכלוס של המקום: פסולת האסבסט תפונה מהגליל המערבי
הגליל המערבי צילום: Moshe Shai/Flash90

המשרד להגנת הסביבה החל בשלב ב' לפרויקט ניקוי הקרקעות בגליל המערבי מאסבסט, בשיתוף החברה המנהלת של פרויקט זה – החברה לשירותי איכות הסביבה. אתר העבודה הראשון נמצא בשטחי ההרחבה של מושב לימן, שם, נמצא אסבסט פריך בקרקע בסקר שנערך בשנת 2019. בזמן הקרוב תחל העבודה גם באתרים בתחומי העיר נהריה, באתר "מדינת הילדים" שבחוף הים, ביישוב מזרעה ובקיבוצים כברי, סער ויחיעם.

שלב ב' עתיד לסיים את הסרת האסבסט במלואו במטרה לשמור על בריאות הציבור. לצורך המהלך אושר תקציב ראשוני בסך 25 מיליון שקל על ידי הקרן לשמירת הניקיון, והוא צפוי לעלות לפי הצורך שיתברר בשטח ולפי האתרים שיתגלו במהלך העבודה. פינוי האסבסט והרחקת הסיכון יאפשר לרוכשי המגרשים בהרחבת המושב לבנות את בתיהם ולאכלס את המקום. 

רקע:

בשלב א' של המיזם, בין השנים 2011 ל-2017, פונו כ-130 אלף קוב של פסולת אסבסט פריך מ-342 אתרים ברחבי הגליל המערבי, בתקציב כולל של 327 מיליון שקל. על פי הערכות, בשלב זה נוקו 70% עד 80% מכמות האסבסט שפוזר ברחבי הגליל המערבי, והושלמה העבודה בכל האתרים שבהם היה אסבסט פריך גלוי ומסכן את הציבור. באתרים שנותרו, ושיטופלו במסגרת שלב ב', האסבסט הפריך אינו חשוף ועד פינויו המוסדר, נמצא מתחת לשכבת קרקע או כיסוי. 

בקרקעות הגליל המערבי הייתה פזורה פסולת אסבסט תעשייתית שמקורה במפעל איתנית שעסק בייצור מוצרי אסבסט-צמנט בצפון נהרייה. הפסולת שימשה מצע לדרכים ולשבילים, כך שבכל חפירה בקרקע או נסיעה על שבילי האסבסט השתחררו סיבי אסבסט מסוכנים לסביבה. 

הטיפול בפסולת אסבסט בגליל המערבי נדרש לנוכח עוצמת המפגע הבריאותי והסביבתי וקיומו של מזהם המוכר בהיותו מסרטן ודאי. מתוך אחריות ציבורית ביצעה המדינה, בניהול ובביצוע של המשרד להגנת הסביבה, מיזם רחב היקף לפינוי אסבסט מקרקעות בגליל המערבי, ובכלל זה בשטחי מועצה אזורית מטה אשר, עיריית נהרייה ומועצה מקומית מזרעה. המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול למען יישום השלב השני במיזם במטרה לשמור על הסביבה ובריאות הציבור של תושבי האזור.

 

הגליל פסולת אסבסט ניקוי איכלוס

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד