י"ט ניסן התשפ"ד
27.04.2024

בג"צ דחה עתירת זועבי נגד השעייתה מדיוני הכנסת

העליון דחה את עתירתה של חברת הכנסת חנין זועבי נגד השעייתה מהכנסת - והשאיר את עונש ההשעיה מהמשכן על כנו

העליון
העליון

בית המשפט העליון, דחה את עתירתה של חברת הכנסת חנין זועבי נגד השעייתה מהכנסת - והשאיר את עונש ההשעיה מהמשכן, חצי שנה אורכו, על כנו.

חברת הכנסת חנין זועבי הגישה עתירה לבית המשפט וביקשה שיתערב בהחלטת ועדת האתיקה שהשעה אותה מדיוני הכנסת, ולבטלה. לחלופין, התבקש בית המשפט להתערב בעונש ההרחקה שהוטל על חברת הכנסת.

נוכח לוחות הזמנים, החליטו חמשת שופטי בית המשפט העליון בשבתם כבג"צ, להכריע בעתירה כבר היום, ללא נימוקים. הנימוקים יינתנו בנפרד. השופטים מרים נאור, אליקים רובינשטיין, אסתר חיות וחנן מלצר הצביעו בעד דחיית ערעורה של זועבי. היחיד שהיה בדעת מיעוט הוא השופט סלים ג'ובראן.

"העונש אכן חריג בחומרתו בהשוואה לעונשים שהוטלו בעבר", נמסר בהחלטת בית המשפט העליון, "ואולם, בנסיבות העניין ונוכח דבריה הקשים של העותרת והעיתוי בו נאמרו, ולאחר שחלק ניכר מתקופת העונש היה בימות הפגרה, לא ראינו מקום להתערב בשיקול הדעת הרחב המסור לוועדת האתיקה".

כזכור, לפני כחמישה חודשים בתאריך ב' אב, וועדת האתיקה של הכנסת קבעה כי ח"כ חנין זועבי תושעה מדיוני המליאה והוועדות למשך חצי שנה. זועבי עוררה סערה כאשר החריפה את התבטאויותיה ובין השאר אמרה כי חוטפי שלושת הנערים שנרצחו אינם טרוריסטים.

אמש, פורסם בחדשות ערוץ 10, כי הפרקליטות מגבשת נגדה כתב אישום על העלבת עובד ציבור ואיומים, בעקבות חומרים שנחשפו בערוץ ומתעדים אותה משתמשת במלים חריפות נגד שוטרים בבית משפט. מהפרקליטות נמסר בתגובה כי טרם התגבשה החלטה בעניין.

בית המשפט: אין תקדים של אמירה כזו של חבר פרלמנט
אתמול, שופטי בג"ץ מתחו ביקורת חריפה על חברת הכנסת חנין זועבי במהלך דיון בעתירה שהגישה נגד החלטת ועדת האתיקה של הכנסת להרחיקה לחצי שנה מדיוני וועדות ומליאת הכנסת בשל אמירות קיצוניות. הדיון התמקד בסמכות ועדת האתיקה לדון באמירות פוליטיות של ח"כים, גם אם נאמרו מחוץ לכנסת.

השופט חנן מלצר התמקד במאמר שבו קראה זועבי למצור על מדינת ישראל, וציין כי "אין תקדים בעולם כולו על אמירה כזו של חבר פרלמנט שמתבטא כך על מדינה בה הוא חבר".

השופטת אסתר חיות הוסיפה כי "מדובר בעמדות שהם לא רק מקוממות חלק מהציבור, אלא מתנגדות לעצם המדינה, אמירות שיש בהן הבנה והזדהות עם אנשים שחוטפים ילדים. אני לא מצליחה להבין איך אדם שמגדיר את עצמו שהוא נגד אלימות מצליח להצדיק ולהבין אנשים שחוטפים ילדים בדרך הביתה. זה שלט שחור! מה זה אדם שחוטף ילד בדרך לבית ספר ורוצח אותו ברכב בדם קר? יש הגדרה אחרת לגביו מלבד טרוריסט?"

היועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, התייחס לדבריה של ח"כ זועבי על רוצחי שלושת הנערים לפיה "הם לא טרוריסטים, הם לא רואים שום דרך אחרת. זו הדרך היחידה שמדינת ישראל מבינה". לדבריו, "זו לא עוד אמירה פוליטית מקוממת אלא הזדהות עם אויבי המדינה וגם אם אין כאן עבירה פלילית יש כאן סמכות של הועדה לדון בכך. ההתבטאות השנייה אף חמורה יותר והיתה בכתב כך שקדמה לה מחשבה. מדובר במאמר שזועבי כתבה במהלך מבצע 'צוק איתן' שם אמרה כי עלינו להתחיל בהתקוממות עממית, להטיל מצור על ישראל, להפסיק את התיאום הביטחוני ולהפסיק לנהל משא ומתן עמה".

"לא מדובר בעוד התבטאות פוליטית של חבר כנסת, אלא ברצון לפגוע באיטרסים ובאינטרסים של המדינה בזמן מלחמה.

אנו מקבלים מאות תלונות כנגד חברת הכנסת זועבי לאורך השנים ודוחים אותן על הסף או לגופן אך התחושה הייתה כאן שלא ניתן להכיל התבטאות כזו במסגרת חופש הביטוי של חבר פרלמנט ישראלי בזמן שמדינתו נמצאת בלחימה".

מיד עם תום הדיון התעמתה זועבי עם פעילי הימין איתמר בן גביר וברוך מרזל מחוץ לאולם בית המשפט ומאבטחי בית המשפט חצצו בין הנצים.
חנין זועבי בית משפט עתירה כנסת הרחקה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד