ח' אייר התשפ"ד
16.05.2024
כתב אישום חמור

זכו במרמה במכרז לשירותי הסעות של רשויות מקומיות ובתי חולים

רשות התחרות הגישה כתב אישום חמור ורחב היקף בפרשת תיאומי המכרזים בהסעות - 12 נושאי משרה בכירים וחברותיהם הואשמו בתיאום של עשרות מכרזים ציבוריים

זכו במרמה במכרז לשירותי הסעות של רשויות מקומיות ובתי חולים
רכב הסעות צילום: unsplash

רשות התחרות הגישה ביום חמישי האחרון לבית המשפט המחוזי בירושלים, כתב אישום חמור נגד 12 נושאי משרה בכירים בחברות הסעות ונגד חברותיהם בשורת עבירות של תיאומי מכרזים לשירותי הסעות של רשויות מקומיות, בתי חולים וחברת החשמל וזכיה במרמה במכרזים אלה בשווי של עשרות מיליוני שקלים.

חקירת הפרשה החלה בשנת 2018 על ידי מחלקת החקירות של רשות התחרות יחד עם משטרת ישראל - יחידת להב 433. החקירה חשפה תיאומי מכרזים שבוצעו על ידי הנאשמים באופן שיטתי בין השנים 2016-2018. מדובר בחקירה מסועפת ומורכבת, במהלכה נדרשו החוקרים להתחקות אחר השותפים השונים לתיאום, אחר הראיות שביססו את התיאומים, ואחר הכספים, שהתקבלו במרמה עבור ביצוע המכרזים השונים, בחשבונות בנק של החברות הנאשמות.

חלק מרכזי בפרשה עוסק בתיאום מכרזים שפורסמו על ידי רשויות מקומיות להסעת תלמידים במערכת החינוך והחינוך המיוחד וכן מכרזים להסעת תלמידים ופעוטות בעלי מוגבלויות למוסדות שונים. המדינה משתתפת במימון שירותי ההסעות לתלמידים באמצעות העברת כספים ממשרד החינוך וממשרד הרווחה והביטחון החברתי לידי הרשויות המקומיות.

תיאומי המכרזים הם עבירה של הסדר כובל לפי חוק התחרות, כאשר הגשת ההצעות המתואמות למכרז מהווה מצג שווא כלפי מפרסמי המכרזים בנוגע לכשרות ההצעות, כך שכספי המכרז התקבלו במרמה אצל הנאשמים. קבלת כספי המרמה והטמעתם בחשבונות הבנק של החברות על ידי הנאשמים מהווה אף היא עבירה לפי חוק איסור הלבנת הון.

כתוצאה מהפעילות העבריינית שמתוארת בכתב האישום קיבלו הנאשמים כ- 200 מיליון ש"ח ששולמו על ידי הגופים הציבוריים שאת מכרזיהם הם תיאמו. בהמשך לכך, במסגרת החקירה רשות התחרות והמשטרה תפסו כספים ורכוש של הנאשמים בשווי של כעשרות מיליוני ש"ח. 

התיאומים המתוארים בכתב האישום כוללים בין היתר חלוקת זכייה במכרז בין הנאשמים ובינם לבין מתחרים אחרים, ויתור של הנאשמים על הזכייה במכרז לטובת נאשמים או מתחרים אחרים ואף הגשת הצעות גיבוי על ידי הנאשמים, שמטרתן להציג מצג שווא של תחרות במכרז, ללא כוונה לזכות בו.

התיאומים בוצעו באמצעות פגישות, שיחות טלפון, הודעות ומיילים. במסגרת הפרשה התגלו ראיות רבות נגד הנאשמים שנאספו ממקורות רבים ומגוונים ותוך שימוש בשיטות טכנולוגיות מתקדמות.

ענישה מחמירה במסגרת הפרשה – עוד לפני שהוגשו כתבי אישום:

במסגרת פרשה רחבת היקף זו, גויסו שני עדי מדינה אשר על פי הסדר הטיעון שנחתם עימם יוטל על אחד מהם עונש של ארבעה חודשי מאסר בפועל.  

בהמשך לכך הוטלו עונשי מאסר מאחורי סורג ובריח על נאשמים נוספים בפרשה במסגרת הסדרי טיעון.

ביום 19.2.24 הרשיע בית המשפט המחוזי בירושלים את רונן חירק ואת חברת רון-גל הסעות, בעבירות על חוק התחרות וחוק העונשין וגזר על רונן חירק עונש של 8 וחצי חודשי מאסר בפועל וכן גזר עליו ועל החברה קנס וחילוט בשווי של כ – 2.5 מיליון ש"ח, על בסיס הסדר טיעון אשר נחתם בין הצדדים.

בנוסף בחודש פברואר הרשיע בית המשפט את קובי קקון ואת חברת שירן נסיעות בעבירות על חוק התחרות, חוק העונשין וחוק איסור הלבנת הון וגזר על קובי קקון עונש של 6 וחצי חודשי מאסר בפועל וכן גזר עליהם קנס וחילוט בשווי של כ – 2.85 מיליון ש"ח.

הסדרי הטיעון אליהם הגיעה הרשות מיישמים את הנחיית בית המשפט העליון לפיה ראוי להטיל על מתאמי מכרזים עונשי מאסר בכלא לצד קנסות משמעותיים והם מהווים התקדמות הדרגתית בהחמרת הענישה על תיאומי מכרזים, במיוחד על רקע העובדה שההסדרים נחתמו עוד לפני הגשת כתב האישום.  

הסעות לבית חולים מכרזים הטיית מכרזים כתב אישום

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד