וויתור של חמאס? ההצעה החדשה שתנסה להביא לסוף לשיחות
לאחר שהשיחות נתקעו, הפלסטינים והמתווכים גיבשו נוסח חדש לסוגיית נשק חמאס. במקום דרישה למסירת הנשק – "איסוף ואחסון" בפיקוח פלסטיני. כעת ממתינים לתגובת ישראל וארצות הברית
- מאיר שלם
- כ"ו סיון התשפ"ו
הפלסטינים הגיעו הבוקר (חמישי) להסכמה עם המתווכים ממצרים, קטאר וטורקיה על נוסח מתוקן למפת הדרכים של הסכם הפסקת האש, בניסיון לפרוץ את המבוי הסתום במגעים. כך דווח בעיתון "א-שרק אל-אווסט".
בלב ההצעה עומד הסעיף הנפיץ ביותר במו"מ – סוגיית נשק חמאס ויתר הארגונים ברצועת עזה. לפי הנוסח החדש, לא מדובר בפירוק מיידי מנשק או במסירתו, אלא ב"יישום מדורג ובשלבים של תהליך איסוף ואחסון הנשק על פי לוח זמנים מוגדר".
על פי ההצעה, התהליך יתבצע במקביל לנסיגת ישראל מהאזורים שבשליטתה ברצועה ולהשלמת השלב הראשון של הסכם הפסקת האש.
מדובר בניסיון פלסטיני מובהק לשנות את מסגרת הדיון סביב הנשק: לא "מסירה" של אמצעי הלחימה, אלא "איסוף ואחסון" במסגרת פלסטינית פנימית. התהליך ינוהל בידי הוועדה הלאומית הפלסטינית, בסיוע כוחות בין-לאומיים ובשיתוף פעולה עם הארגונים הפלסטיניים.
לפי ההצעה, ועדת אימות מיוחדת תפקח על המהלך ותוודא שלא יועבר נשק לישראל או לכל גורם שאינו פלסטיני. עוד נכתב כי התוכנית תבוצע "במסגרת תוכנית טראמפ ובהתאם להחלטות ולחוקים הבין-לאומיים הרלוונטיים".
הפערים בין הצדדים נותרו עמוקים. בעוד ישראל דורשת את פירוק ארגוני הטרור מנשקם כתנאי מרכזי להמשך ההסכם, הפלסטינים מתנים כל התקדמות ביישום מלא של השלב הראשון, הכולל את נסיגת צה"ל והרחבת הכנסת הסיוע לרצועה.
לפי מקורות בחמאס ובפלגים נוספים שהשתתפו בשיחות בקהיר, המתווכים ביקשו מהמשלחת הפלסטינית להישאר במצרים ולהמתין לתגובה. כעת הכדור עובר לישראל ולארצות הברית, כשבקהיר מעריכים כי סעיפי הנשק, הערבויות ומנגנוני היישום צפויים לעמוד במרכז המחלוקת.


הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות