מאות מיליונים והסתרת פרטים: כך התנפחו עלויות "כנף ציון"
נתונים שנחשפו לבקשת התנועה לחופש המידע מעלים כי הקמת "כנף ציון" עלתה 364.9 מיליון שקל, ובשלוש שנות הפעלה נוספו עוד כ-60 מיליון שקל | למרות זאת, משרד ראש הממשלה מסרב לחשוף את עלות כל טיסה, התחזוקה והביטוח בטענה לפגיעה בביטחון המדינה • כל הפרטים
כמה באמת עלה למדינה מטוס ראש הממשלה "כנף ציון"? נתונים חלקיים שחשף משרד ראש הממשלה בעקבות בקשת התנועה לחופש המידע מציגים תמונה של מאות מיליוני שקלים שהושקעו בפרויקט, לצד פערים משמעותיים בין המספרים שנמסרו לבין האומדנים שפורסמו בעבר בדוחות מבקר המדינה.
לפי המסמכים שפורסמו ב-ynet, הקמת "כנף ציון" הסתיימה בדצמבר 2021 ועלותה הסתכמה ב-364.91 מיליון שקל. עם זאת, לא ברור אם הסכום כולל גם את רכישת המטוס מחברת התעופה האוסטרלית קוואנס, שנרכש תמורת 76 מיליון שקל.
הפער המרכזי נוגע לדוחות מבקר המדינה, שבהם הוערכה העלות הכוללת של רכישת המטוס, שדרוגו, הסבתו למטוס מנהיגים, התקנת מערכות התקשורת וההגנה והקמת התשתיות עבורו בכ-729 מיליון שקל.
לאחר סיום ההקמה הוחזק המטוס בתקופת שימור אקטיבי עד אוגוסט 2023, בעלות של 17.5 מיליון שקל. בספטמבר אותה שנה החל שלב ההפעלה, ובשנים 2023 עד 2025 הסתכמו עלויות ההפעלה בכ-60 מיליון שקל.
בשנת 2023 הסתכמו עלויות ההפעלה ב-6.27 מיליון שקל. בשנת 2024 הן זינקו ל-34.18 מיליון שקל, שכללו 18.28 מיליון שקל בתשלומים קבועים, 8.55 מיליון שקל בתשלומים משתנים ו-7.35 מיליון שקל בתשלומים חד פעמיים עבור שדרוגים ורכש.
בשנת 2025 ירדו עלויות ההפעלה ל-18.67 מיליון שקל. לפי הנתונים שפורסמו, הסכום כלל 13.17 מיליון שקל בתשלומים קבועים ו-5.5 מיליון שקל בתשלומים משתנים. בפרסום צוין גם רכיב חד פעמי של 9 מיליון שקל, אך לא הובהר כיצד הוא משתלב בסיכום הכולל שנמסר.
לצד הנתונים שנחשפו, משרד ראש הממשלה סירב למסור את עלות כל טיסה בנפרד, לרבות שכר צוותי האוויר, עלויות האבטחה, הדלק, המזון, הטלפוניה והביטוח. הנימוק שנמסר היה כי "מדובר במידע שגילויו המפורט מהווה פגיעה בביטחון המדינה או בביטחונו או בשלומו של אדם".
גם הבקשה לחשוף את עלויות התחזוקה השוטפת של המטוס, ובהן תיקונים, תחזוקת פנים, שינויי עיצוב ומיגון, נדחתה באותו נימוק.
עו"ד הידי נגב, מנכ"ל התנועה לחופש המידע, אמר כי "מהחשיפה של עלויות התפעול של 'כנף ציון' אנחנו יודעים שמדובר בחלופה יקרה הרבה יותר מחכירת מטוס לשימוש ראש הממשלה". לדבריו, "מכעיס שמשרד ראש הממשלה עדיין מסתיר דברים מהותיים בעלויות, החל מהשדרוגים החד פעמיים של 'כנף ציון' שבוצעו בגובה של 7.35 מיליון שקל ועד פירוט התשלומים הקבועים בכל שנה, והכל בתואנה של 'פגיעה בביטחון המדינה'. נמשיך להיאבק כדי לדרוש שקיפות מלאה".


הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות