י"ג כסלו התשפ"ה
14.12.2024

וידאו: חוליית שודדי עתיקות נתפסה על חם

חוליית שודדי עתיקות נתפסה השבוע בחורבת משכנה – אתר עתיקות ליד צומת גולני שבגליל התחתון. החולייה, ובה אחד עשר שודדים, נתפסה במהלך מארב של מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, שוטרים ומתנדבים של מג"ב • צפו

וידאו: חוליית שודדי עתיקות נתפסה על חם
שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות

חוליית שודדי עתיקות נתפסה השבוע בחורבת משכנה – אתר עתיקות ליד צומת גולני שבגליל התחתון. החולייה, ובה אחד עשר שודדים, נתפסה במהלך מארב של מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, שוטרים ומתנדבים של מג"ב. החשודים נתפסו כשהם חופרים בתוך מערכת מסתור עתיקה באופן בלתי חוקי ותוך כדי גרימת נזק רב לעתיקות.

נתפסה חוליית שודדי עתיקות סמוך לצומת גולני
(צילומים: שמואל מגל, באדיבות רשות העתיקות)

"חורבת משכנה הייתה כפר יהודי בתקופה הרומית", אומר ניר דיסטלפלד, פקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות. "היישוב 'משכנא' מוזכר בתלמוד הירושלמי ככפר יהודי שנמצא בחצי הדרך בין ציפורי לטבריה: 'שניים שיצאו אחד מטבריא ואחד מציפורין, ופגעו זה בזה בחדא משכנא'".

מערכות מסתור ידועות בעיקר מאזור שפלת יהודה, ומתוארכות הן למרד הגדול והן למרד בר כוכבא. בצפון שכיחותן פחותה, אולם הן מתגלות מעת לעת. בתוך המערכת נתפסו כלי חפירה רבים וכן גלאי מתכות משוכללים. השודדים אספו שברי כלי חרס שנמצאו במערכת המסתור והיו בשימוש בעת העתיקה.

לדברי דיסטלפלד "זו התפיסה הגדולה ביותר של שודדי עתיקות שהתרחשה אי פעם בצפון. תשעה מהחשודים נתפסו ממש במהלך חפירתם מתחת לפני הקרקע בתוך מערכת המסתור. שניים נוספים נתפסו מעל לפתח הכניסה למערכת תוך כדי ניסיון של אחד מהם להימלט. חוליות השודדים מחפשות בחללים תת-קרקעיים הכוללים מערות קבורה ומערכות מסתור מסוג זה, כיוון שלדעתם במקומות אלו אפשר למצוא דברי ערך שהשתמרו מתחת לפני הקרקע במשך מאות ואלפי שנים. בשל בצע כסף השודדים הורסים את ההיסטוריה של כולנו ומוחקים חלקים חשובים מהמורשת הארכיאולוגית של הארץ".

מפקד הפעילות מטעם משמר הגבול הוסיף: "מדובר בפעילות שהיא פרי שיתוף הפעולה בין מג"ב לרשות העתיקות. שילוב הכוחות והאמצעים מביא למיגור תופעת שוד העתיקות והרס ההיסטוריה והמורשת של ארץ ישראל. אנו רואים חשיבות רבה בפעילויות בהן השוטרים מקבלים הזדמנות להגן ולשמור לא רק על מה שקיים עכשיו, אלא על מה שהתקיים לפני מאות שנים."

אחד עשר החשודים, תושבי טורעאן, מנדא וביר אל מכסור שבצפון, בשנות ה- 30-50 לחייהם, נעצרו להמשך חקירה של משטרת ישראל שבסיומה שוחררו למעצר בית.

יצוין כי העונש על חפירה ללא רישיון הוא עד שלוש שנות מאסר, ועל פגיעה בעתיקות – עד חמש שנות מאסר. בנוסף, השודדים יידרשו לשלם פיצוי של מאות אלפי שקלים על הנזקים שביצעו.







שוד עתיקות מארב צומת גולני

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}