י"ב ניסן התשפ"ד
20.04.2024

גלאוקומה – בלי הודעה מוקדמת

כל מה שרציתם לדעת על מחלת העיניים השכיחה. מה גורם לה ומהן הדרכים לטיפול

גלאוקומה – בלי הודעה מוקדמת



גלאוקומה הינה מחלה שכיחה הנובעת מלחץ תוך-עיני גבוה הגורם לפגיעה בעצב-הראייה וכתוצאה מכך גם בשדה-הראייה. מחלת הגלאוקומה מהווה אתגר טיפולי בגלל המורכבות של המחלה ובגלל מספר מאפיינים ייחודיים לה. כאן אנסה לתאר בקצרה את המחלה ואת השיקולים אודות הדרך המתאימה לטיפול בחולים שונים הסובלים מגלאוקומה

טיפול לכל החיים

הדבר הראשון המייחד מחלה זו היא שהחולים אינם חשים בה כלל. במילים אחרות, אדם החולה בגלאוקומה לא מרגיש שום הבדל מאדם שאינו חולה במחלת עיניים כלשהי. חולי גלאוקומה לא חשים בקיום המחלה, לא מרגישים את העליות בלחץ התוך-עיני, ולא חשים בפגמים בשדה הראייה. כתוצאה מכך רוב החולים שאובחנו כי יש להם גלאוקומה גילו שהם חולים במחלה במקרה, במהלך בדיקת עיניים שגרתית, ובלי שציפו לכך מראש.

הדבר השני המייחד מחלה זו קשור לכך שגלאוקומה הינה מחלה כרונית הדורשת טיפול תרופתי (לרוב על-ידי טיפות) כל יום במשך כל החיים, טיפול שאסור להפסיק אפילו ליום אחד.
חשוב להדגיש שהטיפול אינו מרפא את המחלה, אלא מאזן אותה כל זמן שהטיפול נלקח. בהקשר זה גלאוקומה מזכירה מחלות כרוניות אחרות כגון יתר לחץ דם או סכרת, שאף הן דורשות טיפול מדי יום לכל החיים, טיפול שאסור להפסיק.

הדבר השלישי המאפיין מחלה זו הוא שהנזק שכבר נגרם אינו ניתן לתיקון, ולכן הטיפול ניתן כדי לנסות למנוע הופעת נזק נוסף.

במילים אחרות, אי אפשר לתקן את הפגמים בשדה הראייה שכבר קיימים, אלא לנסות עד כמה שניתן לעצור (או לפחות להאט במידה ניכרת) החמרה של הפגמים הקיימים ולנסות למנוע הופעה של נזקים נוספים לשדה הראייה.

חשוב לציין כי בחולים לא מטופלים, בחולים שמחלתם אובחנה בשלב מאוחר, ובחולים שמחלתם ממשיכה להתקדם למרות הטיפול, קיים סיכון לעיוורון. לכן כל-כך חשוב לטפל במחלת הגלאוקומה, וכל-כך חשוב לנסות לאבחן את המחלה בשלב מוקדם יחסית, לפני שמופיעה פגיעה משמעותית בשדה-הראייה.

שלוש אפשרויות לטיפול

הטיפול בגלאוקומה כולל שלוש אפשרויות, שלרוב מוצאות לחולים בסדר הזה: טיפול תרופתי בטיפות עיניים, טיפול לייזר, וניתוח גלאוקומה. שלושת האפשרויות יעילות לטיפול בגלאוקומה, וההחלטה כיצד לטפל מבוצעת על-ידי רופא העיניים שלכם בהתחשב בחומרת המחלה, ערכי הלחץ התוך-עיני שנמדדו, הטיפול שהחולה קיבל עד כה, וגורמים נוספים כגון קצב התקדמות המחלה, גיל החולה ואינפורמציה נוספת כגון סוג הגלאוקומה שיש לאותו אדם.

תפקידו של רופא העיניים להתאים טיפול שיהיה יעיל ואפקטיבי לאדם, ולעתים יותאם טיפול שונה לכל אחת מהעיניים של אותו החולה, הכל בהתחשב בחומרת המחלה. אותם חולים שקשה לאזנם, או הזקוקים לטיפול לייזר או ניתוח, יופנו למומחה לגלאוקומה שלו נסיון רב בטיפול במקרים מורכבים והדורשים התערבות כירורגית.



טיפול לייזר לגלאוקומה

בידי המנתח שהתמחה בגלאוקומה קיימים כלים ניתוחיים לטיפול בגלאוקומה שמבוצעים בעזרת לייזר. ללייזר מספר יתרונות שהופכים טיפול זה לעדין ואפקטיבי. טיפולי לייזר מבוצעים במרפאה, בישיבה, ואינם דורשים הכנסת החולה לחדר ניתוח. בטיפולים אלו הסיכון לזיהום לרוב אינו קיים, מכיוון שהחדירה לתוך העין נעשית על-ידי קרן הלייזר בלבד.

חולה שמוזמן לטיפול לייזר יגיע למרפאה, ייבדק על-ידי הרופא ולאחר-מכן יעבור את טיפול הלייזר מבלי שלרוב יחוש באי-נוחות או כאב כלשהו. כך גם ההחלמה מהירה ביותר והחזרה לחיי השגרה כמעט מיידית. מדוע, אם כך, לא מעדיפים הרופאים את טיפול הלייזר על-פני ניתוח? זאת משום שהיכולת של הלייזר לאזן את הגלאוקומה מוגבלת למדי: ישנן עיניים שלהן טיפול הלייזר הינו ההתערבות הכירורגית הנכונה, וחולים אלו אכן יופנו ללייזר. אולם לחלק גדול מהחולים טיפול זה אינו רלוונטי לאיזון המחלה והם, קרוב לוודאי, יוזמנו לניתוח גלאוקומה שמבוצע בחדר-ניתוח.

פתח קטן בעין

באותם חולים שהטיפול התרופתי אינו מהווה פתרון, והלייזר אינו רלוונטי (או שכבר בוצע אך לא הספיק כדי לאזן את מחלתם) האפשרות הבאה כדי לנסות ולאזן את מחלתם הינה טיפול ניתוחי. מטרתו של ניתוח גלאוקומה הינה ליצור פתח זעיר בעין שדרכו יוכל עודף הנוזל לצאת ועל-ידי כך לווסת את הלחץ התוך-עיני.

הדבר נמשל ליצירת 'שסתום בטחון', כפי שקיים בכל סיר-לחץ, שמטרתו לשחרר את הלחץ העודף מתוך הסיר במהלך הבישול. באופן דומה, ניתוח גלאוקומה מוצלח מטרתו לנקז את עודף הלחץ מתוך העין כדי שתתפקד כעין בריאה בניגוד למצב של גלאוקומה, שבה הלחץ התוך-עיני גבוה בהרבה מהנורמה.

ניתוחי גלאוקומה נחשבים למורכבים וקשים במיוחד לביצוע בגלל הנטייה של גוף האדם לנסות ולסגור את פתח הניקוז שנוצר, תופעה שגורמת לאבדן הפעילות של הניתוח במידה והפתח הניתוחי אכן נסגר עם הזמן.

קיימים מנתחי עיניים המתמחים בסוג ניתוחים זה, ובידיהם הכלים והיכולת להתאים את הניתוח המתאים ביותר לכל עין, ולבצעו באופן המדויק והעדין ביותר, ובכך להעלות עד כמה שניתן את סיכויי ההצלחה של הניתוח.

לסיכום, גלאוקומה איננה מחלה פשוטה לאבחון ולטיפול. באופן פרדוקסאלי, דוקא בגלל שהיא אינה מורגשת כלל קשה יותר לאבחן אותה, ולחלק מהחולים קשה להשתכנע בתחילה שהם אכן חולים במחלה הדורשת טיפול כרוני לשארית חייהם. המפתח לניצחון במלחמה מול הגלאוקומה כולל אבחון מדויק, טיפול עקבי ומיומנות כירורגית באותם חולים הזקוקים לניתוח.



פרופ' איתן בלומנטל

מנהל תחום הגלאוקומה בהדסה ומטפל ומנתח חולי גלאוקומה וקטרקט במרכז הרפואי הדסה עין-כרם, וביניהם חולים שמחלת העיניים שלהם מורכבת במיוחד. כן הינו מלמד סטודנטים לרפואה ומתמחים ברפואת עיניים ומוביל קבוצת מחקר בתחום הגלאוקומה והקטרקט. - כתובתו:






קישורים:
מידע נרחב בנושא באתר הרפואי של פרופ' בלומנטל
בריא לדעת בריאות מחלות עיניים

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד