א' אייר התשפ"ד
09.05.2024

בתמיכת כחלון והחרדים - חוק ההסדרה עבר בקריאה טרומית

אחרי חששות רבים - עבר חוק ההסדרה בקריאה טרומית במליאת הכנסת • למרות האיומים, הצביעו החרדים בעד החוק, בהתאם להוראתו של הגראי"ל שטיינמן בתחילת השבוע • גם שר האוצר כחלון התקפל ברגע האחרון - אך תמיכתו בהמשך טרם הובטחה

מליאת הכנסת. צילום: יונתן זינדל - פלאש 90
מליאת הכנסת. צילום: יונתן זינדל - פלאש 90

חוק ההסדרה שהיה אמור לעלות להצבעה במליאת הכנסת בסוף סדר היום - צפוי במפתיע לעלות להצבעה מוקדם יותר היום (ד), זאת לאחר שהאופוזיציה עשתה 'תרגיל' ומשכה את כל הצעות החוק שהיו אמורות לעלות במשך היום. כעת הקואליציה מנסה למשוך זמן בכדי להגיע להסכמות מול 'הבית היהודי' ו'כולנו'.

כזכור, חוק ההסדרה נועד להסדיר באופן רטרואקטיבי את מעמדו של היישוב עמונה במועצה האזורית מטה בנימין, זאת לאחר שבג"ץ פסק שהוא הוקם לפני כ-20 שנה על קרקעות ערביות והכריע לפנותו.

החוק נועד למנוע את הפינוי, והוא מקודם על ידי סיעת הבית היהודי, שהציבה את כל כובד משקלה כדי למנוע את פינוי היישוב.

12:57 לאחר שהושגו הבנות עם סיעת כולנו כי חבריה יתמכו בחוק במתכונתו הנוכחית בקריאה טרומית - החלה ההצבעה על החוק. בכולנו דורשים לתקן בהמשך את החוק כך שלא יחול על עמונה ולא יפגע ישירות בפסיקת בג"ץ.

13:45 בעוד חברי הכנסת והשרה שקד מתייחסים לחוק במליאה, מתברר כי למרות איומיו של יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני - יהדות התורה תתמוך בחוק ההסדרה, על פי הוראה שנתן הגראי"ל שטיינמן ביום שני.

13:53 שר האוצר ויו"ר כולנו משה כחלון מצהיר: "עכשיו יצאתי מרה"מ, סיכמנו שיו"ר הקואליציה יודיע שלא תהיה פגיעה בביהמ"ש העליון וסיעת כולנו תוכל לתמוך. אם תהיה פגיעה בביהמ"ש לאורך החקיקה, אנחנו נתנגד בכל שלב".

14:08 בתום דיון סוער, מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את חוק ההסדרה. מדובר בשלוש הצעות חוק נפרדות שהגישו חברי הכנסת יואב קיש, שולי מועלם רפאלי ובצלאל סמוטריץ'. בהצעה הראשונה תמכו 58 והתנגדו 50. בהצעה השנייה תמכו 57 והתנגדו 52 (השר אורי אריאל הצביע בטעות נגד במקום בעד). בהצעה השלישית תמכו 58 והתנגדו 51.

ההצעה נועדה להסדיר ישובים ישראלים ביהודה ובשומרון שנבנו או הורחבו ללא הליך תכנון מסודר על קרקע שזכויות השימוש בה אינן נתונות בידי רשויות המדינה, ובלבד שהדבר נעשה בתום לב או בהסכמת רשויות המדינה. לפי ההסדר המוצע, אם לא הוכיח אדם את בעלותו על הקרקע, היא תירשם על שם הממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה והשומרון, ואם הוכיח אדם את בעלותו על הקרקע, יופקעו זכויות השימוש ויועברו לממונה, ואותו אדם יהיה זכאי לדמי שימוש במקרקעין או לקרקע חלופית. ההפקעה תעמוד בתוקפה עד להכרעה מדינית בדבר מעמדו של האזור וההתיישבות הישראלית בו. כמו כן, עד להשלמת הליכי התכנון יותלו הליכי האכיפה, הצווים ופסקי הדין בקשר למבנים ביישובים אלה, והם יפקעו עם השלמת הליכי התכנון.

14:10 מטה המאבק עמונה מפרסם הודעה: "ממשלת ישראל וכנסת ישראל עשו היום צעד משמעותי בדרך להשארת עמונה במקומה לנצח ולהסדרת כלל ההתיישבות ביהודה ושומרון. הריבון במדינת ישראל קבע היום ברוב קולות ברור כי עמונה צריכה להישאר במקומה ואנו מצפים ומאמינים כי גם בית המשפט יכבד את ההכרעה הדמוקרטית של העם בישראל ואת החלטות נבחריו. נמשיך לפעול עד להסרה סופית של חרב הפינוי המונף על היישוב".

14:13 יו״ר הקואליציה ח״כ דוד ביטן על אישור חוק ההסדרה בכנסת: הצלחתי באחת המשימות הקשות ביותר שהיו לי כיו״ר קואליציה עד היום.

שקד לשמאל: "צבועים, מאלו שבנו בעבר הפכתם להיות הורסי ההווה"
שרת המשפטים איילת שקד תקפה את אנשי השמאל בעת הדיון על חוק ההסדרה במליאת הכנסת. "הצעת חוק ההסדרה היא הזדמנות טובה לדבר על צביעות. הצביעות של חבריי בשמאל, כמובן", אמרה. "השמאל מרכיב פאזלים. הוא גם פותר תשבצים. בזה הוא מעולה. יש לאנשי השמאל מומחיות מיוחדת להביט על המציאות בעיניים סלקטיביות, ולנדוד מעמדה לעמדה לפי הנוחות של אותו רגע. מה זה לנדוד? לקָפּץ כמו תעלולן אקרובטי. המשחק הוא כל כך טוב, שאנשי השמאל מצליחים לשכנע את עצמם שהם, ואין בלתם, אנשי שלטון החוק, אנשי זכויות האדם, אנשי האור. הגיע הזמן לנפץ את התדמית השקרית סביב אלוהי זכויות האדם, אבירי הדמוקרטיה. ליברלים בעיני עצמם, ובאופן סלקטיבי".

שקד הסבירה כיצד השמאל הפך מבונה הארץ, להורס ההווה. היא הדגישה כיצד גורמים בשמאל פעלו בניגוד לחוק בעבר, בעת האיסור לקיים מפגש עם אנשי אש"ף, וכעת הפכו להיות "אבירי שלטון החוק. כיצד מי שלא הפריע לו שממשלת ישראל עקרה אלפי יהודים מביתם בהתנתקות, לפתע הופכים להיות "אלוהי זכויות האדם".

כאן הגיעה השרה שקד לדבר על עצם חוק ההסדרה: "פסק הדין בעמונה ניתן במסגרת המשפט המנהלי, שם נבדקת מידת הסבירות של ההחלטה השלטונית. כמו שאמרתי לא פעם, הריבון הוא הכנסת ותפקיד בית המשפט לבחון האם הממשלה עומדת במה שחוקקה לה הכנסת או במה שהיא עצמה קבעה. תפקיד הכנסת לקבוע את כללי המשחק, תפקיד בית המשפט לבדוק שלא חורגים מאותם כללים. בפסק דין עמונה הורה בית המשפט לפנות את היישוב לפי המצב המשפטי שהיה מונח בפניו, ובהתאם לתשובה שהמדינה השיבה לו. אבל המצב החוקי יכול גם להשתנות. הכנסת סוֹבֶרנית לשנות את החוק ולאפשר לממשלה להסדיר את ההתיישבות באופן חוקי".

"אני לא חושבת שבית המשפט הוא נציג השמאל או עוין למתיישבים ביהודה ושומרון. הוא מתנהל על פי שיקול דעתו המשפטי, ולכן בשעה שהכנסת תשנה את כללי המשחק, המצב המשפטי שיונח בפני בית המשפט יהיה שונה והוא יוכל לבחון את פסיקתו מחדש. כמובן שמדינת ישראל תכבד את פסיקת בג"ץ.

"אגב, זו לא הפעם הראשונה וגם לא השניה שמצב משפטי משתנה לאחר פסיקת בית המשפט לאור חקיקה חדשה של הכנסת. אתן לכם דוגמא. לאחר חקיקת חוק יסוד חופש העיסוק, אמרו שופטי בג"ץ שעל פי המצב החוקי החדש הכנסת אינה מוסמכת לאסור ייבוא בשר טרף משום שהדבר פוגע בחופש העיסוק. ראש ממשלת הימין הקיצוני, יצחק רבין, הוביל את פסקת ההתגברות, והכנסת חוקקה מחדש את איסור ייבוא בשר טרף. אבל זה היה בזמן מממשלת שמאל. אז לא שמענו את הנהי והבכי על עקיפת בג"ץ. אגב, אהרון ברק, כשופט עליון, עודד את שינוי החקיקה. זה בדיוק מה שאנחנו מתכוונים לעשות בחוק ההסדרה".

לדבריה, "על פי המשנה, אדם שבנה את ביתו בקורות עץ שהתבררו כגזולים, יפצה את הבעלים בשווי קורותיו, ולא יהרוס את ביתו. זאת, על מנת ליצור איזון בין פיצוי הנפגע לבין גרימת נזק משמעותי. על פי חוק המקרקעין אדם שהקים את ביתו בתום לב במקרקעין לא מוסדרים, ובדיעבד התברר שאינו בעל המקרקעין, זכאי לרכוש את הקרקע במחיר מלא. במקרה שלנו, בו המדינה סייעה לכך, היש תום לב גדול מכך? מה שנכון בתוך הקו הירוק נכון גם מעבר לו. ההצעה בסך הכל שואפת לפתרון הצודק ביותר לכל הצדדים.

"אבל צדק, מוסר ותועלת זה לא מה שמחפשים בשמאל. מעולם זה לא מה שחיפשו בשמאל. יש שם, בשמאל, רעב להרוס. מנסים לעשות שימוש בבתי המשפט כדי לקבע עובדות מדיניות. לזה לא אתן יד. במקום להיות שותפים למפעל ההתיישבות, בחרתם לתקוע מקלות בגלגלים.

"אומר זאת בקול ברור: עם אינו יכול להיות כובש בארצו מולדתו. לאחר אלפי שנות גלות נוראית וחורבן לאומי, שבנו הביתה. ולא כדי לקבל הטפות צדקניות מאף אחד. אני רוצה לסיים במילותיו האלמותיות של שמעון החשמונאי, בעת ניסיון חידוש הריבונות היהודית בארץ ישראל לפני למעלה מאלפיים שנים: 'לא ארץ נכריה לקחנו, ולא ברכוש נכרים משלנו, כי אם נחלת אבותינו אשר בידי אויבינו בעת מן העתים בלא משפט נכבשה, ואנחנו כאשר הייתה לנו עת - השיבונו את נחלת אבותינו'".

עוד נשאו דברים בעד החוק: ח"כ יואב קיש שאמר "הבית הזה הוא זה שמחוקק וקובע את המדיניות ולכן הוא נבחר על ידי כל העם. בג"צ תפקידו לשמור על המדיניות של החוקים ולתת עדיפות לחוקי יסוד. דווקא הצורך לכבד את החלטות בג"צ מחייב אותנו לחוקק את חוק ההסדרה. אנחנו חייבים לייצר בהירות משפטית סביב נושא הקרקעות באיו"ש כפי שקיימת מהירות משפטית כפי שקיימת במדינת ישראל. את הבהירות הזו הבית הזה יחליט ובג"ץ יפעל לפי החוקים שאנחנו נחוקק. הכנסת היא הריבון".

ח"כ שולי מועלם רפאלי: "ברור לחלוטין שכל יישוב שהמדינה הייתה מעורבת בהקמה שלו זה מעמיד לאזרחים את תום הלב, זו לא גחמה פרטית אלה ישובים שהמדינה מעודדת מתקצבת ורואה בזה אינטרס ציבורי. במשל שנה אנחנו עובדים על הבאת פתרון אסטרטגי להתיישבות. בתוך הפתרון האסטרטגי אנחנו פועלים גם להבאת פתרון מוסכם המכבד את בג"צ אבל נותן מענה גם לעמונה. למי שיש מחשבה שאם נדחה את זה למחר או מחרתיים הנושא הזה יעלם, אז אחרי חמישים שנה הבית הזה צריך להחליט. החקיקה בכנסת מחוייבת לדין הישראלי היא איננה מתכתבת עם הדין הבין לאומי. החוק הזה יציל גם את עמונה".

לעומת זאת, ח"כ דב חנין הזכיר את סיפור כרם נבות והמלך אחאב ואמר: "זה מה שמציעים לנו לעשות היום בכנסת בדיוק את זה. אתם מבקשים לסמן היום נקודת שפל עמוקה במיוחד. חוק לא צודק לא חוקתי וכל כך מזיק. תתחילו לטפל בבעיות ותפסיקו לסבך את כולנו באסונות".
חוק ההסדרה הצבעה הבית היהודי כחלון עמונה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 9 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד