כ"ד ניסן התשפ"ד
02.05.2024

לקול מחאת האופוזיציה: החוק אושר, והמאגר יוקם

מאגר הביומטרי יוקם - כך החליטה הכנסת, לקול מחאת חברי הכנסת מהאופוזיציה שהסבירו כיצד החוק החדש יפגע בפרטיותם של אזרחי ישראל

פלאש90
פלאש90

מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע - 41 חברי כנסת תמכו ו-25 התנגדו, ההצעה תועבר לוועדת הכנסת שתכריע היכן יתקיים המשך הדיון.

בחוק מוצע כי במסגרת הנפקת תעודות זהות ודרכונים ביומטריים, לא יכללו תביעות האצבע הניטלות מאזרחים במאגר נתונים אלא אם נתן תושב את הסכמתו לכך. המאגר יכיל תמונות פנים ביומטריים בלבד. תושבים שניטלו מהם אמצעי זיהוי ביומטריים בתקופת המבחן (פיילוט) יוכלו לבקש את מחיקת טביעות האצבע בתוך תקופה שיקבע השר.

בדברי ההסבר נכתב - "במהלך תקופת המבחן, למעלה מ-1,000,000 מתושבי מדינת ישראל, אשר מהווים יותר מ– 30% ממבקשי התיעוד בתקופת המבחן, קיבלו, לפי בחירתם, תיעוד ביומטרי לאומי. משהושלם תהליך הבחינה הנדרשת בכל הנוגע לשאלת נחיצות המאגר והיקף המידע שיישמר בו, שוכנע השר כי קיים צורך בקיומו של מאגר ביומטרי וכי הדבר יגשים את המטרה שלשמה נחקק החוק והוקם המאגר, קרי, מניעת התחזות וגניבת זהות והבטחת המהימנות הנדרשת לתיעוד החכם. כמו כן שוכנע השר כי ננקטו כל האמצעים הדרושים לשם הגנה על פרטיות התושבים, אבטחת המידע במאגר ביומטרי ומניעת ניצולו לרעה, וכן כי התקיימו כל הדרישות לפי חוק זה."

סגן שר הפנים משולם נהרי הציג את החוק ואמר: "כל הגופים הביטחוניים בדקו את הנושא במשך תקופה ארוכה ובסופו של דבר המליצו על המאגר. הנושא נבדק בצורה יסודית, רוב המומחים חושבים שהנושא חשוב מאוד. כל ההגנות הנדרשות נלקחו בחשבון. התיקונים לעומת ההצעה המקורית באים להבטיח את המקסימום שאפשר להגן על המאגר ולהגן על התושבים".

ח"כ דב חנין: "זה חוק גרוע, מסוכן ומיותר. אני מתנגד למאגר הביומטרי גם מסיבה עקרונית וגם מסיבות מעשיות. עקרונית אני לא רוצה לחיות בחברת האח הגדול כשנתוני הגוף שלי נמצאים בידי השלטון והוא יכול לעשות איתם מה שהוא רוצה. מבחינה מעשית ממש לא צריך מאגר ביומטרי. כולנו בעד תעודות זהות חכמות, שמאפשרת להשוות בין מציג התעודה לתעודה עצמה, אבל הם לגמרי לא מחייבות את הכללת כל הנתונים הביומטריים במאגר כל שהוא. בדיוק כמו כל מאגר אחר, גם המאגר הביומטרי ייפרץ במוקדם או במאוחר".

ח"כ חיים ילין: "אני בעד תעודה ביומטרית חדשה שתקפיץ אותנו מדרגה מבחינה טכנולוגית, אבל אני נגד המאגר. אף מדינה באירופה ובעולם לא מחזיקה מאגר ביומטרי. הסכנה בסוף שהמאגר הזה ייפול בידים של אנשים שאנחנו לא רוצים. בעלי המקצוע אמרו שאין הגנה במאה אחוז. זה לא עניין של ימין ושמאל אלא שמירה על פרטיות של כל אדם".

ח"כ תמר זנדברג: "אי אפשר למצוא דוברים שיתמכו במאגר הביומטרי ועדיין בדרך פלא הדבר הזה ממשיך להתקדם למרות כל ההוכחות על הנזקים ושהנחיצות לא הוכחה. כל ראשי הוועדות שקידמו את הדיונים בכנסת אומרים לנו בגלוי ובסמוי שהם פשוט מתנגדים. זו תהיה בכייה לדורות, זו החלטה דרמטית שלא מעבירים אותה בכזה מחטף ועם כזו התנגדות גורפת".
חברי כנסת מליאת הכנסת חוק ביומטרי

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד