א' אייר התשפ"ד
09.05.2024

שיתוף פעולה ישראלי - איטלקי: רובוט רפואי זעיר

רובוט חדש בא לעולם, לאחר שיתוף פעולה מאומץ בין חוקרים איטלקים וישראלים • הרובוט מסוגל להסתובב ברחבי הגוף ולסייע בביצוע טיפולים מורכבים

רובוט. תמונת אילוסטרציה
רובוט. תמונת אילוסטרציה

נציבות הסחר האיטלקית, בראשותה של ד"ר מרינה סקוניאמיליו מציגה מיזם חדש המשלב חדשנות בתחום הרובוטיקה, הרפואה והביוטכנולוגיה פרי שיתוף פעולה בין ישראל ואיטליה.

המדובר ברובוט זעיר שייכנס לתוך הגוף וינקה צינוריות ניקוז אצל חולי הידרוצפולוס, הרובוט שפותח בטכניון הוצג במסיבת עיתנואים משותפת לטכניון ולנציבות הסחר האיטלקית לרגל פתיחת תערוכת ILSI BIOMED 2011. לטכניון 34 שיתופי פעולה עם 50 גופי אקדמיה וחברות באיטליה.

פרופ' משה שהם מהטכניון הציג אתמול במסיבת עיתונאים משותפת לטכניון ולנציבות הסחר האיטלקית את הדור חדש של רובוטים רפואיים, שייכנסו לתוך הגוף.

את הרובוט הזעיר מפתחת חברת ההזנק מיקרובוט מדיקל על בסיס פיתוח של פרופ' משה שהם מהפקולטה להנדסת מכונות בטכניון וראש המעבדה לרובוטיקה, בשיתוף עם פרופ' מנשה זערור ראש המחלקה לנוירוכירורגיה ברמב"ם ועודד סלומון. חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון השקיעה בחברת מיקרובוט מספר מאות אלפי דולרים.

קוטרו של הרובוט הזעיר הוא מילימטר אחד ואורכו כ-10 מילימטר, הוא מתוכנן כך שיוכל להיכנס לכלי הדם או מערכת הנשימה, ולבצע פעולות בתוך הגוף כגון ניקוי כלי הדם, או העברת חומרים כימותרפיים ישירות לגידול.

לדברי פרופ' שהם, היישום הראשון יהיה בניקוי צינורות ניקוז המושתלים אצל חולים הסובלים מהידרוצפולוס, בעיית ניקוז של המוח. הנקז, המושתל אצל החולים עוד בינקותם, נשאר במוחם במהלך כל ימי חייהם. ואולם בהיותו בתוך הגוף רקמות המוח נוטות לחדור לתוך הצינור ולסתום אותו(SHUNT OCCLUSION) החולים נאלצים לעבור צילומי CT כל אימת שהם סובלים מכאב ראש, ואם מתגלה שהצינורית נסתמת, צריך לבצע ניתוח מוח חדש ולהשתיל צינורית חדשה.

הרובוט הזעיר יפתור המושתל בתוך הנקז ידאג לניקוי הנקז הפעלת הרובוט נעשית מבחוץ באמצעות שדות אלקטרומגנטים ולפיכך הוא אינו נזקק לסוללות והוא יוכל לשרת את החולה במשך כל ימי חייו, כ-80 שנה.

לטכניון ולפרופסור שהם בפרט שיתופי פעולה רבים עם מוסדות באיטליה בפיתוחים בתחומי הביוטכנולוגיה, בין היתר פיתח שוהם במסגרת קונסורציום של האיחוד האירופי שנוהל על ידי המכון הפולי טכני של מילאנו מערכת רובוטית לניתוחי מוח המשתמשת ברובוט ספיין אסיסט שפותח ומשווק על ידי חברת מזור.

לדברי ד"ר מרינה סקוניאמיליו, ראש נציבות הסחר האיטלקית, הטכניון משתף פעולה ב-34 פרויקטים עם 50 ארגונים איטלקים, בעיקר במסגרת התוכנית השביעית למו"פ של האיחוד האירופי.
"אנו גאים להציג את הפרויקט ולהציע תשתית המהווה בסיס נרחב לשיתופי פעולה בין חברות ואנשי מחקר מאיטליה בנושא ביו פארמה, רפואה ומדעי החיים לבין החוקרים והתעשיינים בישראל, זאת מאחר ואנו רואים חשיבות עליונה בגיוס משאבים שנועדו לייצר חדשנות עולמית דרך שיתופי פעולה בין ישראל ואיטליה".
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 10 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד