ב' אייר התשפ"ד
10.05.2024

כל מה שרציתם לדעת על הנבטים

הנבטים מכילים בתוכם את יסודות המזון, לכן הם חשובים מאוד כמעט בכל ארוחה • ד"ר יעל טוקצ'ינסקי מגלה את כל סודות ויתרונות הנבטים

כל מה שרציתם לדעת על הנבטים



הנבטים הם זרעים וגרעינים שהחלו לצמוח. כל זרע מורכב מקליפה חיצונית, חומרי הזנה ונבט. כשהוא יבש יכול הזרע להישמר במשך זמן רב. תהליך ההנבטה יתחיל רק אם יתקיימו מספר תנאים הקשורים בטמפרטורה, אור, לחות ואוורור. ניתן להנביט זרעים באדמה או במים. נבטים הם זרעי הצמחים, המכילים בתוכם את יסודות המזון המיועדים להזין את הצמח בתחילת גידולו. בזמן ההנבטה המזון השמור בגרעין עובר לנבט ואז הנבט מתחיל ביצירת הויטמינים ומינרלים מהזרע. זו הסיבה שהערך התזונתי של הנבט יותר גבוהה מזה של הגרעין.

בתהליך ההנבטה, מתעוררים לחיים שפע של אנזימים הפועלים בתוך הזרע בכדי לבצע פירוק של חומרי המזון המצויים בו. רק כאשר המזון בתוך הזרע מתחיל להתפרק, הוא מסוגל לנוע בתוך נוזלי הגרעין ולבצע את תכלית הזרע (צמיחה והתפתחות). הנבטים, למעשה, הם צמחים צעירים הניזונים מחומרי המזון שבזרע. לאחר שתהליך הנביטה מסתיים, וכבר הציץ החוצה שורש קטן, הנבטים עוברים לשלב של התפתחות והצמחת עלים. בין סיום הנביטה לתחילת ההתפתחות, הנבטים מכילים את הערך התזונתי הגבוה והמשובח ביותר. הם מכילים את שלושת אבות המזון (חלבונים, פחמימות ושומנים), ואלו כבר מפורקים בחלקם, מה שהופך אותם לקלים מאוד לעיכול.

הנבטים הם אחד המקורות העשירים והאיכותיים ביותר למינרלים, ויטמינים, וחומצות אמינו חיוניות. כמות הויטמינים שבזרע מכפילה את עצמה במאות אחוזים בתהליך הנביטה. רוב הזרעים במצבם היבש אינם מכילים ויטמין C בכלל. לאחר ההנבטה נבטים שונים מכילים כ- 20 מ"ג ויטמין C למאה גרם. הנבטים אינם מזון משמין, הם מכילים אנרגיה זמינה (סוכרים פשוטים הנספגים מהר בגוף), סיבים תזונתיים (הגורמים לתחושת שובע), חלבון איכותי, ומעט חומצות שומן הכרחיות. המרכיבים הפעילים בנבטים (אנזימים למיניהם) מגבירים את קצב שרפת השומנים בגוף, ותורמים לבניית רקמות שריר.

הנבטים מכילים שפע אנזימים שהתעוררו במהלך תהליך ההנבטה. האנזימים חיוניים לכל תא ותא בגוף בכדי להמשיך להתקיים. תהליך היווצרות אנזימים מטבוליים מתרחש בתוך התאים עצמם, ובעזרת האנזימים האלו מתקיים תהליך חילוף החומרים בכל תא. אנזימי העיכול פועלים בתוך הבלוטות והאיברים השונים במערכת העיכול, תפקידם לדאוג לעיכול של מרכיבי המזון השונים: חלבונים, פחמימות ושומנים. פעילות לא תקינה או מחסור של האנזימים הללו, יפגעו קשות ביכולת הגוף להתמודד מול מחלות, וכתוצאה מכך לתפקוד לקוי של מערכות רבות בגוף. בכדי להקל ולשפר את תפקוד האנזימים בגוף, עלינו לצרוך מזון חי המכיל אנזימים. אנזימים קיימים רק במזון חי וטבעי. ככל שנקבל אנזימים רבים יותר מהמזון, כך פעילותם של האנזימים השונים בגוף תתחזק ותשתפר בהתמדה. ידוע שאכילת מזון חי בשילוב עם מזונות אחרים משפר במידה רבה את תהליך העיכול, מכיוון שהגוף מקבל תוספת של אנזימים מהמזון החי. צריכה קבועה של אנזימים מהמזון משפרת את תפקודן של המערכות השונות בגוף ומגינה עליהן. למשל: תהליכי נשימת התאים, מניעת תהליכי חמצון בגוף, עזרה לפעילות שריר הלב, עזרה בתהליך עיכול המזון, מניעת תהליכי הזדקנות, ומזעור נזקים של השפעות קרינה. בנוסף, אנזימים המגיעים ממזון חי פועלים גם כחומרים אנטי דלקתיים ומסייעים להלחם במחלת הסרטן.

כמות הויטמינים הזמינים בנבטים היא דרך מעולה לשמור על הבריאות ועל המערכת החיסונית במשך כל ימות השנה. בחודשי החורף הקרים, כשלא ניתן להשיג ירקות ופירות טריים הגדלים רק בעונה החמה, הנבטים הם מקור מצוין לויטמינים השונים. בחורף אנשים סופגים פחות ויטמינים בגלל שהם אוכלים פחות ירקות ופירות, והתוצאה היא פגיעות למחלות. צריכה שוטפת של נבטים במהלך החורף תהווה מקור מצוין לויטמינים, ותשמור על מערכת חיסונית איתנה גם בחודשי החורף הקרים.
תהליך ההנבטה אינו מסובך, ואפשר לבצע אותו גם בבית. עם זאת, הוא דורש תשומת לב והקפדה, שכן הנבטים הם צמחים עדינים והם עלולים להירקב ולהתקלקל במהירות. וכאמור – אפשר להשיג היום שפע של סוגי נבטים טריים במחירים נוחים, שחוסכים את הטרחה.

ההשפעה הרפואית

הרגישות למחלות נקבעת על-ידי התורשה והסביבה כאחת ובני-אדם בוררים את מזונם עפ"י מבחן הטעם. התברר שבקהילות קדומות אשר ניזונו בעיקר מבשר שמן, צלוי ומעושן אכלו גם כרוב מותסס ובכך מזערו את הנזקים לבריאותם. הערך הרפואי של צמחי המצליבים/ כרוביים [ברוקולי, כרוב, כרובית, קולרבי, כרוב ניצנים, ליפתית, צנונית, צנון, חרדל, גרגיר, רוקט] במניעת סרטן נחקר בהרחבה והתברר שנבטי ונבטוטי המצליבים עשירים ביותר (פי כמה מאות!) במרכיבים בעלי פעילות רפואית נוגדת סרטן. אכילת נבטים ונבטוטים אורגניים שונים באופן קבוע מסוגלת לגונן מפני סרטן, מחלות-לב, הסתיידות עורקים, חסר דם, השמנה, סוכרת, פרקינסון ומחלות אוטו-אימוניות, לנקות את הגוף מרעלים וממתכות כבדות ולספק רמות גבוהות של מינרלים, ויטמינים, מעכבי-חמצון ואנזימים פעילים. כאשר תאי-הגוף מתנקים ומתחדשים, גם הרוחניות והיצירתיות מתעוררות, כוח-החיים מתגבר, מערכת החסון נהפכת לפעילה יותר והאדם מפסיק לחלות ומסוגל להבריא.

לאור כישלונן של רוב הדיאטות המודרניות - שיעילותן לטווח הארוך מוטלת בספק ואשר עלולות לגרום לנזק רפואי בלתי הפיך כהרס רקמת שריר - כדאי לנסות אכילת מזון טהור: ירקות ופרות חיים, אגוזים, שקדים, נבטים ונבטוטים אורגניים אשר מכילים את כל המרכיבים התזונתיים הדרושים. כאשר מספקים לגוף, מיד לאחר ההשכמה בבוקר, את כל המרכיבים התזונתיים בצורתם הזמינה, ניתן לדכא את הצורך הכפייתי לזלול כמויות גדולות של מזון מטוגן או מבושל אשר עמוס בסוכר, עמילן, מלח, שומן וחומרים כימים שונים (Junk Food) ובהדרגה גם חוש הטעם מתכוון למזון בריא וטהור וההתמכרות לתוספי-המזון יורדת. הנבטים אינם משמינים מאחר והם מכילים אנרגיה זמינה (סוכרים פשוטים היוצרים תחושת שובע), חלבון איכותי ומאוזן, חומצות שומן הכרחיות ומעט (!) קלוריות. מרכיבים פעילים בנבטים מגבירים את קצב שרפת השומנים בגוף ומרכיבים אחרים מאפשרים בניית רקמת שריר. אפשר לאכול הרבה נבטים, לחדש ולשדרג את כל החלבונים והתאים בגוף, להרגיש פעיל ושבע, להרזות בהדרגה וגם לשמור על משקל גוף אופטימאלי בטבעיות וללא מאמץ.

יתרונות הנבטים

- ההנבטה אינה תלויה בעונות השנה או במזג האוויר

- גידול פשוט וזול

- נקי מכימיקלים

- קל לעיכול (כי מכיל בתוכו אנזימי עיכול)

- זמן בישול קצר – וכתוצאה מכך

- אחוז גבוהה מהמזינים נספג

- עשיר בויטמינים ומינרלים

- דל בפחמימות

מומלץ לאכול את רוב הנבטים חיים.

זרעים, שכדאי לנבוט הם: סויה, עדשים, חילבה, חומוס, חיטה, שיבולת שועל, שעועית, אספסת, מאש, אפונה. ניתן לשלב אותם בסלטים רבים, לעשות מהם מיצים ולאכול כחטיפים בין ארוחות.


ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, אבחון וטיפול בשיטות טבעיות ע"י נטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, צבע, קריסטלים ותמציות קריסטלים, נרות הופי וטיפולים אנרגטיים של מחלות שונות: מצבים דלקתיים, בעיות שינה, הצטברות נוזלים באוזניים, חוסר איזון הורמונלי בכל הגילאים אצל גברים ונשים, בעיות פרוסטטה ועוד. מסייעת לטיפול בבעיות וסוגיות שונות הקשורות בפיריון (איזון הורמונאלי, סיוע בקליטת הריון, שמירת הריון), הריון ולידה. טיפול טבעי בבעיות ומיחושים שמופיעים בהריון ולאחר הלידה. התאמת תזונה ייחודית ואישית, טיפול למניעת נשירת שיער, בעיות עור ודיכאון הקשורים להריון ולידה. טל.לתגובות ושאלות ולהזמנת תור בקליניקה: 054-8450103

קישורים:
אתר הבית
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד