ט' אייר התשפ"ד
17.05.2024

מניות הטייקונים נפלו: איבדו 5%-8%

ברננקי שלח את ת"א לנפילות: ת"א 25 איבד 4.3% • כיל והחברה לישראל צנחו ב-8% • בנק ישראל הפחית את תחזיות הצמיחה על רקע החשש לזליגה למיתון

  • כ"ג אלול התשע"א
יצחק תשובה
יצחק תשובה

יום סוער בבורסה של ת"א הסתיים בירידות שערים חדות של יותר מ-4%. הירידות נרשמו על רקע האכזבה מתכנית התוכנית הפדרל ריזרב שהוצגה אתמול בארה"ב ושלחה את בורסות ניו יורק לירידות שערים חדות. הירידות החריפו לקראת סגירת המסחר, לאחר שהחוזים העתידיים בניו יורק הורו על ירידות נוספות ולאחר שבנק ישראל שחרר תחזית צמיחה מקוצצת למשק הישראלי.

מדד ת"א 25 סיים בירידה של 4.3%; מדד ת"א 100 איבד אף הוא 4.3% מערכו; מדד מניות הבנקים צלל ב-4.6%, ומדד מניות הנדל"ן הפחית 3.5% מערכו.

כיל והחברה לישראל צנחו ב-8%, על רקע ירידה חדה שנרשמה אתמול והיום במחירי הסחורות ברחבי העולם. בנק ההשקעות מריל לינץ' הפחית את תחזית הרווח של כיל על רקע זה.

החברות שירדו בצורה החדה ביותר היום הן החברות הממונפות שיתקשו לעמוד בתרחיש של מחנק אשראי, ובהן הבנקים אשר ירדו בחדות. כמו כן, דיסקונט השקעות ירדה ב-5%, כלכלית צנחה ב-9%, אלוני חץ איבדה 5% וכלל ביטוח איבדה גם כן 5%. קבוצת דלק איבדה 3.5% ופרטנר ירדה ב-3.75.

החרפת הירידות נרשמת על רקע החוזים העתידיים על מדדי בורסות ניו יורק, המצביעים על יום נוסף של ירידות, זה היום הרביעי ברציפות. החוזים על מדד הדאו ג'ונס מורים על ירידה של 2.2% בפתיחה, והחוזים על מדד 500 S&Pמורים על ירידה של 2.4% בפתיחה. הנאסד"ק יפתח אף הוא על פי החוזים בירידה של 2.5%.

מזה כמה שבועות ששוקי ההון בעולם מתנהלים בעצבנות בציפייה להודעת הבנק הפדרלי בארה"ב לגבי המשך המדיניות המוניטרית שלו. אתמול הציג יו"ר הבנק, בן ברננקי, את תוכנית הבנק לתקופה הקרובה, ועל פי התגובות שנרשמו בבורסות ניו יורק, נראה שהשוק ציפה ליותר.

בפעמים הקודמות בהן הודיע הבנק הפדרלי על תוכניות ההרחבה הכמותית הגיבו השווקים בעליות שערים חדות. אתמול הודיע הבנק על תוכנית למכירת אג"ח קצרות טווח בשווי 40 מיליארד דולר, כאשר את התמורה עבורן ישקיע באג"ח שמועדי הפירעון שלהן נעים בין 6 ל-30 שנה. התוכנית, שזכתה לכינוי "מבצע טוויסט", תיושם עד יוני 2012.

"אחד הגורמים המפתיעים בהודעה של הבנק היתה ההיקף המוגבל יחסית ומועד הסיום שהציב ברננקי לתכנית", אמר היום מנהל השקעות בכיר בשוק ההון. "התכנית להחלפת אג"ח קצרות באג"ח ארוכות במאזן של הבנק כבר ידועה מזה זמן רב. עם זאת, הגבלת התכנית כחלק מאסטרטגיית היציאה של הפד ממעורבות בשווקים היתה יותר חמורה מהציפיות בשווקים".

בשורה התחתונה, הוא אומר, השוק מפנים לאחר ההודעה באופן סופי שלהבדיל מ-2008, נכון להיום אין לבנק הפדרלי בארה"ב כלים מוניטריים להתמודד עם המשבר. הבנה זו, בצירוף הורדת הדירוג של הבנקים בארה"ב והצהרה לא אחראית של המשקיע האגדי סורוס שאמר שהמשבר היום חמור יותר מזה של 2008, הביאו לירידות החדות בשווקים.

"תגובת השווקים להודעת הפדרל ריזרב מראה שהמשקיעים מאמינים לבנק כל עוד מדובר על קביעתו שקיימים איומים משמעותיים לצמיחה, אך לא רוחשים אמון רב ליכולת הצעדים שהוא נוקט לחולל שיפור בכלכלה", אומר היום אלכס זבז'ינסקי, כלכלן המקרו הראשי של בית ההשקעות דש. "שוק האג"ח הגיב בהתאם לפעולות אותן מתכוון הבנק המרכזי ליישם - עליית התשואות לטווח קצר וירידה לטווח ארוך", ציין.

דווקא שוק האג"ח הקונצרני מגיב במתינות יחסית להודעה ולירידות במחירי המניות. "משמח לראות רגיעה בשוק האג"ח", אומר יאיר דרורי, האנליסט הראשי של תכלית דיסקונט ניהול תיקים. "היינו מצפים לראות את התל בונד יורד בשיעור חד יותר של 0.6%-0.7% כמו שראינו במקרים דומים בעבר, אבל השוק יורד בצורה מתונה יותר".

דרורי סבור כי מדובר על הפקת לקחים של משקיעים מהמשבר של 2008. "לא זורקים היום אג"ח בכל מחיר לשוק. זה מעיד על הערכות שאולי העולם נכנס למיתון והרווחיות תהיה נמוכה מהצפוי, אבל חברות לא ילכו לפשיטת רגל".

דרורי מציין את הירידות החדות של מגזר הבנקים, אחרי העליות שנרשמו אתמול, בו מניית לאומי זינקה ב-3.5%, מניית הפועלים הוסיפה 2% ומניית דיסקונט קפצה ב-4%. "הורדת הדירוג לבנקים בארה"ב השפיעה בצורה שלילית על הבנקים באסיה, אירופה וגם כאן. עם זאת, צריך לזכור שבשל הרגולציה החזקה בישראל, מגזר הבנקים אצלנו יציב יחסית לעולם. בניגוד לארה"ב, נתוני המאזן של הבנקים משקפים הון אמיתי ולא ספקולציה. כשאומרים שבנק נסחר במכפיל של 0.7% על ההון, הוא באמת נסחר במכפיל של 0.7% על ההון", אומר דרורי.

הודעת ברננקי מאתמול השפיעה גם את שוק האג"ח הממשלתיות. "בבוקר היתה יותר התלהבות, במיוחד באג"ח הארוכות", מספר דרורי. "באג"ח ל-10 שנים אנחנו בתשואות של 4.74% לעומת התשואות בארה"ב שירדו לשפל של 1.86%. זה פער יחסית גבוה. אפשר לצפות שגם פה נראה הארכה של התיק מתוך הנחה שהפער הזה יצטמצם. כל זאת, במידה ועצרת האו"ם בניו יורק תעבור בשלום".

בזירה המקומית, בנק ישראל מעדכן היום את תחזיות הצמיחה של המשק הישראלי. בבנק צופים כי המשק יצמח בשנת 2011 בכ-4.7%, ואילו בשנת 2012 קצב הצמיחה יתמתן ויסתכם ב-3.2% בלבד. תחזית הצמיחה ל-2012 עודכנה כלפי מטה יחסית לזו שפורסמה ביולי ועמדה על 3.9%. לאחר העדכון עומדת תחזית צמיחת התוצר ב-2012 סמוך לממוצע הרב-שנתי. ההאטה הצפויה של קצב הצמיחה, יחסית ל-2011, נגזרת מהערכות בדבר האטה של קצב צמיחת הביקושים בעיקר במגזרי היצוא. על רקע הציפיות להאטת הפעילות והסחר העולמיים צפוי היצוא המקומי לצמוח בשיעור של 1.7% בלבד.

אחד הגורמים שהשפיעו לחיוב על המסחר בתל אביב היה עסקת הענק שנרקמה בין קרן פרמירה וחברת נטפים. קרן ההשקעות של פרמירה תרכוש את נטפים בעסקה ששוויה מוערך ב- 890-850 מיליון דולר. אתמול השלימו הצדדים את הפרטים האחרונים בהסכם. לפי תנאי העסקה, לאחר העברת הבעלות תחזיק פרמירה ב-55% ממניות נטפים. קיבוץ מגל החליט להשאיר לעצמו החזקה של כ- 6% מהחברה, קיבוץ חצרים ישאר עם החזקה של 39% וקיבוץ יפתח ישאר ללא כל החזקה. במקביל, הודיעה קרן פרמירה כי אין בכוונתה לרכוש את בית ההשקעות כלל פיננסים מקבוצת אי.די.בי.
תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד