א' אייר התשפ"ד
09.05.2024

שמעתם פעם על 'סלט סוכה'? • מתכון חגיגי

אז מה נכין לסעודות חג הסוכות? • ומה לארוחות חול המועד? • לרוני ריבלין, השפית של "קפה יפו", יש כמה רעיונות מעניינים • שבעת המינים, דגים, וגם סלט מעניין

צילום: עדיאל דוד
צילום: עדיאל דוד



המחשבה על כל חג מעלה מחשבה נוספת על המאכל האופייני לו.

כך למשל, ראש השנה הולך יד ביד עם תפוח בדבש, חנוכה עם סופגניות, בפסח חוגגים עם מצות, ומה לגבי סוכות?

קשה לחשוב על מאכל כלשהו שמאפיין את החג בצורה מובהקת כמו בחגים אחרים. ומלבד שבעת המינים: חיטה, שעורה, תמר, רימון, זית, תאנה, וגפן - אין בו אף מרכיב קולינרי שהוא לחלוטין בגדר חובה. אבל אם זה מה שיש - עם זה ננצח.

רוני ריבלין, השפית של קפה יפו, מסעדה בסגנון איטלקי-דגים-חלבי בלב שוק הפשפשים, ממליצה על סעודת חג עם מאכלים ברוח שבעת המינים:

1) חיטה ושעורה – כבר לפני אלפי שנים כונתה ישראל "ארץ נחלי מים...ארץ חיטה ושעורה..." ודרך אגב, אם שאלתם את עצמכם מה ההבדל בין חיטה לשעורה, זה הזמן להסביר בקצרה: אמנם שתיהן שייכות למשפחת הדגנים, אך בשעורה יש תכולת קמח נמוכה יותר. השימוש המקובל של החיטה הוא קמח. לכן כל מאפה וכל לחם איכותי ייצגו אותו בכבוד על שולחן החג. ואת השעורה תוכלו להוסיף כגריסי פנינה למרק עשיר של סתיו, שיחמם את ערבי החג.

2) גפן – עלי גפן ממולאים הם המאכל הראשון שחושבים עליו בהקשר זה. אז למה לא? לכו על זה, כי יש כל כך הרבה אפשרויות למילוי. מניחים את המילוי שבו בחרתם בעדינות בתוך העלה ומגלגלים אותו לצורת אצבע קטנה. אפשר למלא את העלה באורז וצנוברים, גבינת עיזים ואפילו בבשר טחון.

3) זית – זיתים מבושלים, מרוקאים, כבושים... גם כאן האפשרויות הן בלתי מוגבלות. החל מהגשת זיתים כמתאבן או כתוספת טעימה לכל מנה, דרך מממרחי זיתים, ועד למנות בשר, עוף או דגים שבהן הזיתים מכתיבים את הטעם הדומיננטי.

4) רימון – הפרי המיוחד חזר להיות מאוד פופולארי בשנים האחרונות (אפילו במוצרי קוסמטיקה). רימון הוא פרי עם חיי מדף ארוכים. הוא מתוק וחמוץ באותה מידה, ולכן יכול לשמש כקינוח, אך גם לבישול, להשריה, ולתיבול. מעבר לשימוש בפרי עצמו ניתן לקנות רכז רימונים— סירופ רימונים סמיך, חמצמץ-מתקתק שמתאים בעיקר למנות מלוחות: ממולאים, אורז, קינואה, ירקות בגריל, קציצות, סלטים ועוד. קיים סירופ רימונים נוסף שמתאים בדרך כלל למאכלים מתוקים או לקוקטיילים, שנקרא "גרנדין". זהו סירופ מתוק מאוד (לא דיאטטי) אך די בכמות מאוד קטנה כדי להוסיף טעם "רימוני" מיוחד.
תוכלו גם לסחוט מיץ רימונים טרי לארוחת החג, וזה הרי מעדן בפני עצמו.

5) תמר - בישראל קיימים במרכולים כשבעה זני תמר (בטבע יש הרבה יותר). הם נבדלים זה מזה בגודל, בצבע, במרקם, וברמת המתיקות. הזנים הבשרניים יותר מתאימים למילוי בשר או לבישול עם סוגים שונים של קטניות. זנים מתוקים מאוד מתאימים לקינוחי תמרים כגון: תמר במילוי אגוזי פקאן, מעמול, כדורי תמרים וקוקוס, סורבה, ועוד.

6) תאנה – הזנים השונים של התאנה נבדלים זה מזה בזמן ההבשלה, ברמת הסוכר (נעה בין- 10% ל-20%), בצבע, ובטעם ויש אפילו זן שנקרא "היפואית" שמקדימה ומבשילה כבר בתחילת יולי. התאנה מתאימה למגוון מאכלים וגם למיני מתיקה ומאפה. תוכלו להכין לשולחן החג סלט תאנים עם גבינה כחולה, תבשיל תאנים ואורז בר, תאנים מבושלות עם כדורי בשר, ואף להפתיע עם ריבת תאנים.

רוני ריבלין, השפית של "קפה יפו", מסעדת הדגים הכשרה (לא מהדרין, כמה חבל...) מספרת כי "כשהקמנו את המסעדה החלטנו לקיים 'מסורות קטנות'— אירועים, שחוזרים על עצמם כל שנה, במועד קבוע, כך שגם השנה אנחנו מקימים סוכה. זאת הדרך שלנו לאותת לאורחים 'ברוכים הבאים – אנחנו כאן בשבילכם כמו בכל שנה'".

לדברי רוני, הישיבה בסוכה מחוץ לבית, מתאימה לארוחות קלות יחסית, וזה נכון גם לגבי מנות עיקריות. לכן, היא ממליצה על דגים. פילה מושט הולך מצוין עם רימון. דניס לברק או מוסר יוסיפו הרבה חגיגיות לסעודה, וגם אותם ניתן לבשל עם אחד משבעת המינים.

"זכרו את הכלל: עם דגים הכול הולך! ומאחר וסוכות הוא חג שמתקיים עם סיומה של שנה חקלאית ועם תום איסוף התבואות, תנו כבוד לטבע עם תוספות של ירקות".

מתכון לסלט חסה

כצ'ופר, היא מעניקה לנו מתכון לסלט חסה ש'תפור', לדבריה, לסוכות. גם לטעמי. אגב, הוא 'תפור' לדעתי לכל סעודת שבת וחג, ואני בהחלט הולכת לאמץ אותו אל מחברת המתכונים שלי. יש בו ייצוג לחלק משבעת המינים, כולל גרגרי רימון שמנצנצים כמו אבני אודם מבריקות, והופכים את הסלט לחגיגי עוד יותר". חג סוכות שמח!

החומרים

מגוון של חסות (אייסברג, מסולסלת אדומה, אלון ירוק, רומית)

מגוון עלי בייבי צבעוניים

גרגירי רימון

תפוח חתוך לקוביות

תמרים יבשים קצוצים

חמוציות

ההכנה

• שוטפים את החסות ומייבשים היטב.

• מערבבים בקערה גדולה.

• מפזרים מעליהן את הפירות, כולל הרימונים.

להכנת הרוטב

4 כפות דבש

2 כפיות חרדל דיז'ון (רצוי עם גרגירים)

שן שום קצוצה

3 כפות חומץ בלסמי

2 כפות סויה

4 כפות מים

• משקשקים את כל החומרים ביחד. טועמים ומתקנים את התיבול.

• מגישים לצד הסלט, כך שכל אחד שם את כמות הרוטב שהוא אוהב.

• כדאי ורצוי להוסיף תערובת של גרעינים ואגוזים קלויים.

המתכון באדיבות שף קפה יפו (עולי ציון 11, שוק הפשפשים יפו), רוני ריבלין

תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד