ל' ניסן התשפ"ד
08.05.2024

שוב בצרות: 'טבע' תשלם 75 מיליון שקל קנס

בעקבות ממצאי החקירה שנערכה בארה"ב, לפיה שילמה 'טבע' תשלומים מושחתים לעובדי ציבור ברוסיה ואוקראינה, היא תשלם קנס עתק בסך 75 מיליון ש"ח, כחלק מהסדר שנחתם, במקום העמדה לדין

חברת טבע. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
חברת טבע. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90 צילום: יונתן זינדל, פלאש 90



פרקליטות מיסוי וכלכלה, על דעתו של פרקליט המדינה, חתמה אתמול עם חברת טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ על הסדר המותנה בתנאים להפסקת הליכים, שנערך לפי חוק ניירות ערך. לפי ההסדר תודה חברת טבע במעורבותה בפרשה, ותשלם סך של 75,000,000 ₪ (75 מיליון ₪) כעיצום כספי.

כזכור, לפי ממצאי חקירה שנערכה בארה"ב, חברת טבע שילמה תשלומים מושחתים לעובדי ציבור ברוסיה ובאוקראינה, וכן ביצעה תשלומים לא נאותים במקסיקו ובכך יצרה לעצמה רווח בסך שלא פחת מ 220 מיליון דולר. חלק מתשלומים אלה, ששולמו על ידי חברות בנות זרות בבעלות מלאה של החברה, לא תוארו כהווייתם ברישומי החברות, אלא הוצגו כהוצאות לגיטימיות, בעוד שרישומי החברות הבנות הזרות אוחדו לדוחותיה של טבע. בשנת 2016 נקשרה החברה בהסדר מול רשויות אכיפת החוק בארצות הברית, במסגרתו שילמה בגין מעשיה אלה, קנס והחזר הכנסות אשר הסתכמו בסך של כחמש מאות מיליון דולר.

בעקבות ממצאי החקירה בארה"ב הוחלט לפתוח בחקירה גם בישראל שתבחן את השלכות הפרשה בישראל. לפי ההסדר שנחתם, המהווה לפי החוק תחליף אפשרי להעמדה לדין, חברת טבע מודה במעורבותה בפרשה, כפי שהודתה בארה"ב, ומתחייבת לשלם סכום בסך של 75,000,000 ₪ כעיצום כספי. תשלום זה ימצה את ההליכים הפליליים  נגד החברה או כל חברה קשורה אליה.   

ההחלטה להתקשר בהסדר עם חברת טבע התבססה על נסיבותיה הייחודיות של הפרשה בעניינה של החברה, ובין היתר על השיקולים הבאים:

כאמור, החברה כבר שילמה סכומים ניכרים לרשויות אכיפת החוק בארצות הברית. מדובר בסכום עתק של חצי מיליארד דולר. סכום זה שולם בעקבות הסדר שנחתם בינה לרשויות ארה"ב, הדומה להסדר שנערך עתה בישראל.

החברה שיתפה פעולה במהלך החקירה, ובעקבותיה יישמה בשנים האחרונות תכנית ציות מעמיקה, יסודית ומקיפה אשר נועדה להגן על החברה וחברות הבת שלה מפני הפרות עתידיות.

בנוסף, החברה נקטה פעולות שכללו את סיום קשריה העסקיים הבעייתיים עם מספר גורמים חיצוניים, סיום העסקה של העובדים הרלבנטיים שהיו מעורבים בפעילות הפסולה, החלפת ההנהלה במספר חברות בנות והפסקת הפעילות במספר מדינות.

כמו כן יושם בחברה מבנה ארגוני גלובלי עם שרשרת ניהול המיועדת להפחית סיכונים. החברה דאגה כי עשרות אלפי עובדים יוכשרו בנושא ציות ואכיפה ויובהרו להם צעדים למניעת שחיתות, כחלק ממאמצי ההטמעה של תרבות ציות ואכיפה בחברה.

עוד נלקח בחשבון מצבה של החברה, אשר עודנה מעסיקה עובדים רבים בישראל, והשלכות קשות אשר עלולות היו להיגרם לה לו היו נמשכים הליכי האכיפה כנגדה, זאת בשים לב גם למצבה הכספי הנוכחי ולהליכי ההתייעלות שהיא מבצעת. כחברה גלובלית, הרשעתה בפלילים של החברה כיום עלולה לגרום לה לנזקים משמעותיים.

במסגרת ההסדר עם התביעה לקחה חברת טבע אחריות לחלקה בעבירות ונטלה על עצמה סנקציה כספית משמעותית נוספת לזו שהוטלה עליה בארה"ב, כביטוי מעשי לנטילת האחריות על המעשים. יש לזכור כי העונש המקסימלי שניתן היה להטיל על החברה גם אם הייתה מועמדת לדין ומורשעת, הוא עונש של קנס. ואכן, במסגרת ההסדר, החברה התחייבה לשלם סכום משמעותי מאד לקופת המדינה.

לאור שיקולים אלה ותנאי ההסדר ובנסיבותיו המיוחדות של מקרה זה, סברה המדינה כי חתימת ההסדר עם טבע עונה על האינטרס הציבורי בנסיבות העניין. זאת, כאמור, בעיקר בשים לב לכך שהחברה הגיעה זה מכבר להסדר דומה עם רשויות ארה"ב בגין אותם מעשים ממש ובשים לב לכך שהחברה כבר שילמה סכום כסף של חצי מיליארד ש"ח בגין מעשיה.

התיק נחקר על ידי יחידת להב 433 של משטרת ישראל ונוהל בידי עוה"ד יהונתן תדמור ונועה זיו מפרקליטות מיסוי וכלכלה ועוה"ד ציפי גז מרשות ניירות ערך.
טבע קנס שחיתות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד