י"ח ניסן התשפ"ד
26.04.2024

הישראלי משמין 2 קילו בחנוכה. מה עושים?

ישראלי מעלה בממוצע 2 ק"ג במהלך ימי החנוכה • מבהיל אותך? • אפשר להתמודד נכון עם העניין • באיזה שמן מומלץ להשתמש? ואיך לטגן 'נכון' את הסופגניה?

טעים אבל משמין. צילום אילוסטרציה
טעים אבל משמין. צילום אילוסטרציה



בחורף, אנו נמצאים יותר זמן בבית כיוון שלא מתחשק לצאת לקור ול"רטוב" בחוץ, ומכיוון שכך, נטייתנו לחפש משהו "מעניין" במזווה ובמקרר, אוכלים יותר ומוציאים פחות אנרגיה - הפוך למגמות הרצויות במשוואה.

חנוכה הוא חג חורפי וגם חג שמאכליו טבולים בשמן. הישראלי מעלה בממוצע במהלך החנוכה 2 ק"ג.

כד השמן הקטן שהספיק להדלקת המנורה למשך 8 ימים באורח נס, "גזר" עלינו לאכול 8 ימים מאכלים המטוגנים בשמן.

סופגניה ממוצעת מכילה 500-600 קלוריות.

לביבה ממוצעת מכילה 150-200 קלוריות.

אז איך מתמודדים?

לסיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בביה"ח בלינסון, יש כמה רעיונות בנושא.

לדבריה, "אמנם לשמן תפקידים רבים וחשובים בגופנו, ולכן אין להימנע ממנו לחלוטין, אך יחד עם זאת, כשמו כן הוא – הוא משמין, ובצריכה מוגזמת עלול להביא להשמנה, ולהגברת הסיכון למחלות רבות".

שמן עמוק

לבקשתנו, היא מעניקה כמה טיפים חשובים בנושא "שמנים וטיגונים", הטיפים שימזערו לך את "נזקי" חג החנוכה:

• כדאי להשתמש בשמן הקנולה לצורך טיגון, שכן הוא חסר טעם ומתאפיין בנקודת עישון גבוהה, מה שמעכב את שריפתו, ומכאן מעלה את איכותו.

• רצוי לטגן דווקא בשמן עמוק מכיוון שבצורה זו פחות שמן נספג בהשוואה לטיגון בשמן רדוד.

• מומלץ להמתין עד שהשמן חם מאוד לפני התחלת הטיגון, אז זמן הטיגון מתקצר ושוב נספג פחות שמן.

• לא כדאי לטגן את השמן יותר מפעם אחת שכן בתהליך הטיגון השמן מתחמצן כך ש נוצרים רעלים שעלולים להזיק לבריאות. שמן מחומצן ניתן לזהות לפי הקצף הלבן – זהו הסימן להחליף את השמן בשמן חדש.

• בעת הטיגון יש לנקות במידת האפשר ובמהירות האפשרית את כל השאריות הקטנות הצפות בשמן, זאת גם על מנת להוריד את מידת חמצונו.

• כדאי להקפיד על אחסון נכון של שמנים, כלומר במקום חשוך וסגור היטב.

• באופן כללי לגבי מתכונים מטוגנים – את רובם ניתן להמיר באפייה, כך גם הדין לגבי לביבות, או סופגניות – ניתן לקחת מתכונים מוכרים ואהובים, להבריש עם מעט שמן ולאפות.

• עוד בעניין סופגניות - סופגניות גדולות עדיפות על סופגניות קטנות, שכן הן בעלות שטח פנים קטן יותר, ומכאן שסופגות פחות שמן. זאת אם ניתן לאכול ½ סופגניה גדולה, באם לא – כדאי לאכול אחת קטנה.

• כמו בכל מתכון, כדאי לבדוק האם מידות השמן בו הן מחייבות, או שניתן מעט לצמצם מבלי לפגום בטעם או במרקם.

ההמלצות לרוב הן לבחור סופגניה אחת בכל ימי החג להתענג עליה ולזכור שלכל השאר יש טעם דומה והמון קלוריות.

נכון שישנם היום סופגניות קטנות אך רוב הקונים אותן אוכלים שתיים במקום אחת ואז מגיעים ליותר קלוריות (כ- 350 קל' בסופגניה קטנה) וכן, הסופגניות הקטנות מגוונות מאד בטעמיהן, לרוב רוצים לטעום יותר מטעם אחד...

אפשר וכדאי להיאסף יחד להדלקת נרות כל ערב- משפחה ו/או חברים- ליהנות מה"ביחד", להכין ארוחה מפנקת, טעימה ובריאה ולאו דוקא להתמקד בלביבות וסופגניות.

גם הילדים לא חייבים לאכול כל יום סופגניה, אפשר להכין עבורם פינוקים אחרים להדלקת הנרות כגון- לביבות גבינה, חטיף שוקולד קטן ואולי לעיתים גם משהו שאינו קשור למזון.

עצות נוספות:

• אם רוצים להיגמל מאכילת סופגניות לתמיד - ניתן לנסות את השיטה הבאה: לקחת ביס מסופגניה ולפני שבולעים אותו, להשאירו בפה ולמצוץ אותו, כך מרגישים את כמות השמן ויתכן שנמנע מהביס השני ומהסופגניות הבאות...

• להכין להדלקת הנרות - פשטידת ירקות, לביבות של ירקות אפויות, מרק ירקות, סלט ירקות ולקינוח תפו"ע אפוי, סלט פירות מעניין - אלה יתכן וימנעו מאיתנו לאכול את המאכלים המסורתיים הנ"ל.

• להירשם דווקא עכשיו לאיזה חוג ריקוד או חדר כושר או חוג התעמלות אחר. ה"התחברות" לגוף דרך הפעלתו, מונעת מאיתנו מלהתעלל בו ע"י אכילת מאכלים עתירי שומן.

• מי שאינו מצליח לעשות שינויים בהרגלי האכילה באופן עצמאי, כדאי שיתחיל את השינויים במסגרת כלשהי- קבוצות תמיכה, דיאטנית וכד'- הקילוגרמים אינם נושרים ללא הורדת הכנסת הקלוריות והגדלת הוצאתם...

ובכל זאת - חנוכה שמח וחם!!!

תורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד