י"ט ניסן התשפ"ד
27.04.2024
יעילות כוללת

כך תשמרו על בריאות הסוללה ב-EV שלכם

לצד דעות קדומות וחכמת רחוב יש גם עובדות מדעיות. אלה הפעולות שעליכם לעשות כדי להאריך את חיי הסוללה ברכב החשמלי שלכם – גם אם יש לה 8 שנות אחריות או יותר

כך תשמרו על בריאות הסוללה ב-EV שלכם
טעינת AC, איטית, מומלצת על ידי רוב היצרנים כמפתח להאטת בלאי הסוללה צילום: רוני נאק

מארז הסוללות החשמלי שלך – וגם בפלאג-אין הייבריד - מתוכנן להחזיק מעמד לכל החיים של הרכב. יחד עם זאת, ביצועי הסוללות יתחילו לאט לאט לאבד את כמות האנרגיה שהן יכולות לאגור לאורך זמן. תופעה זו נקראת "פירוק סוללה" או דגרדציה ויכולה לגרום להפחתת קיבולת האנרגיה, הטווח, ההספק והיעילות הכוללת.

צריך לזכור כי סוללה היא אמצעי כימי לאגירת אנרגיית החשמל. זה לא משנה אם מדובר בהרכב של NMC (ניקל, מנגן וקובלט) או LFP (ליתיום, ברזל ופוספסט), תהליך הפירוק הכימי וצמיחת דנדריטים יקרה במוקדם או במאוחר.

לרוע המזל, הדגרדציה של הסוללה אינה קלה לניבוי. מכיוון שלא כל הסוללות מכל היצרנים  מתפקדות בדיוק באותה צורה. בנוסף,  גם לאופי השימוש ברכב יש השפעה מכריעה על פירוק הסוללה. אפילו מאותו יצרן ואותו דגם באותה רמת אבזור – ההבדלים באופי הנהיגה, כמות המשקל שיש ברכב, רמת התחזוקה ורוטינת הטעינה שלו – כולם ישפיעו בדרך כזו או אחרת על הסוללה.

רוני נאקקניתם רכב חשמלי? כך תשמרו על החלק היקר ביותר שבורוני נאק

ריכזנו כמה עצות שמצאנו באתרי היצרנים, מספרי הרכב וחטיבות השירות בארץ ומחו"ל לגבי השמירה על בריאות הסוללות. כדי שגם אתם תוכלו להנות משירות ממושך ומועיל של החלק היקר ביותר ברכב שלכם.

1. אם נותנים לסוללה להתרוקן לגמרי ואז טוענים אותה ל-100% כדרך חיים – זה יקצר את חייה.

2. אם רוב הטעינות מתבצעות מעמדות DC מהירות – 50 קו"ט או יותר.

3. הימנע מפריקת הסוללה מתחת ל-20 אחוז: הקפדה שלא תפעיל את ה-EV שלך מתחת לטעינה של 20 אחוז תוסיף חיים לסוללה וגם תוודא שתמיד יש לך הרבה טעינה כדי להחזיר אותך הביתה.

4. טעינה רק עד 80 אחוז: עבור רוב בעלי הרכב החשמלי, טווח הנסיעה הוא די והותר עבור נסיעות יומיות וסידורים. כך שטעינה של עד 80 אחוז היא יותר ממספיק עבור יום נסיעה. טעינה מלאה עד 100 אחוז אינה בריאה לסוללות ליתיום-יון. בדגמי רבים של רכב חשמלי אפשר להגדיר את רמת הטעינה המירבית דרך ממשק הרכב בסעיף ההגדרות או הטעינה.

5. שמור על המכונית שלך בטמפרטורה הנכונה: סוללות ליתיום-יון נמצאות במיטבן באותו טווח טמפרטורות שנוח לבני אדם. אם חם מדי או קר מדי עבורך בחוץ, סביר להניח שזה לא טוב ל-EV שלך. החנה את רכבך בצל בימים חמים ובמוסך כשקר מאד. אנרגיה רבה מנוצלת לחימום או צינון מארז הסוללות וזה יכול לקצר את טווח הנסיעה ואף לרוקן אותה אם הרכב חונה בשמש כמה ימים בחניה של מלון באיזור חם מאד.

6. נהגי מירוצים כבר לא נהיה. מהצד השני של הטעינה המהירה יש את ההתרוקנות המהירה הנגרמת בעת נהיגה ספורטיבית ונמרצת. במקום זאת, תנהגו "רגוע" ככל האפשר מכיוון שהאצה מתונה היא המפתח להארכת חיי הסוללה. האצה חלקה ואחידה תמנע גם התרוקנות מהירה של הסוללה וקיצור הטווח.

7. לא להשתמש בטעינת DC מהירה כדרך חיים. ככלל אצבע עדיף לטעון את הרכב החשמלי בבית במהלך הלילה במקום להשתמש במטען מהיר DC בעמדת טעינה ציבורית. כך תימנע מלדחוס המון חשמל, בהספק גבוה, לתוך מארז הסוללות בבת אחת.

לצד זאת חשוב לומר כי שימוש מדי פעם בעמדת טעינה מהירה DC כשנוסעים לטיול זה בסדר, רק אל תהפוך את זה להרגל יומיומי.

רוני נאקטעינה מהירה מאד - במקרה הזה 106 קורוני נאק

דגרדציה של הסוללה לא מתרחשת בבת אחת. בממוצע, סוללות מכוניות חשמליות מאבדות רק כאחוז עד שניים מהטווח שלהן בשנה, בהתאם לגורמים שציינו קודם לכן. למרבה המזל, רוב הסוללות מיועדות להחזיק מעמד לאורך חייו השימושיים של רכב. האחריות מכסה לרוב 8 שנות שימוש, או 150 אלף קילומטרים או 70% טעינה. פעמים רבות ישנם יבואנים שנותנים כיסוי ארוך מזה או שמציעים הרחבת האחריות בתוספת תשלום. אופציה שבהחלט ראוי לשקול. לצד זאת, חשוב לציין כי האחריות חלה במקרים של כשל ביצור או תקלה שמקורה בטעות של היצרן – אם מסיבה מסוימת מארז הסוללה קיבל מכה מלמטה ונפגע – יהיה זה הימור בטוח שהאחריות לא תכסה את החלפתה.

 

רכב חשמלי סוללה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד