כ"ד ניסן התשפ"ד
02.05.2024

פעילות גופנית? חשוב להתחיל כבר...בילדות

פעילות גופנית חשוב וחיוני לעשות כבר מילדות • מדובר ב'הקדמת תרופה למכה', ובדרך מצוינת המועילה גם לשיפור מצב הרוח • וכמה טיפים על תזונה בגיל צעיר

אילוסטרציה
אילוסטרציה צילום: באדיבות המצלם

חשיבותה של פעילות גופנית ותזונה מאוזנת ומבוקרת בגיל הילדות וההתבגרות:

לדברי גלית פרי, סמנכ"ל הדרכה ברשת סטודיו C, "פעילות גופנית בגיל צעיר מקדימה תרופה למכה. היא מונעת השמנה, בונה את העצמות, מפתחת יציבה נכונה, תורמת לבניית דימוי עצמי בריא ומשפרת את מצב הרוח".

גלית טוענת: "השמנת יתר היא אחת מבעיות הבריאות הנפוצות ביותר בעולם המערבי ושכיחותה עולה בהתמדה. מחקרים שבדקו את בעיית ההשמנה בחברה המערבית הצביעו על קשר חזק בין השמנה לחוסר פעילות גופנית במהלך תקופת הילדות וההתבגרות. כדי למנוע בעיות השמנה עתידיות, כדאי להקנות לצעירות הרגלי תזונה מבוקרים ולעודד אותן לעסוק בפעילות גופנית.

"השילוב המנצח, שיוביל לפתרון בעיית ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער הנו פעילות גופנית לצד תזונה מבוקרת. השילוב בין שני הגורמים מאפשר לבצע את השינוי בהדרגה, מונע את תחושת הרעב ומשמר את מסת השריר שעלולה להיפגע מהניסיון לרדת במשקל רק באמצעות דיאטה.

"לפעילות גופנית השפעה משמעותית על בניית העצם - בעיקר בתקופת ההתבגרות, שכן היא מסייעת להשגת כמות עצם מרבית כך שבעתיד תקטן הסכנה להידלדלות העצם ולשרירים. פעילות גופנית הכרוכה בנשיאת משקל הגוף ובהפעלת עומסים על השלד, תורמת להגדלת מסת העצם ולעלייה בצפיפות העצם אצל מתבגרים.

"תקופת ההתבגרות מאופיינת לעיתים בדיכאון ולפעילות הגופנית בתקופה זו השפעה מרובה על הפחתת חרדות ומתח, ולטווח הארוך השפעה ישירה על מצב הרוח. הרגלי התזונה והספורט נרכשים בגיל צעיר ולכן לתקופת הילדות והנעורים יש משמעות רבה לגבי עתיד ילדנו. ילדים רבים בעלי משקל עודף נוטים לבחור בעיסוקים שאינם משלבים פעילות גופנית. הם מעדיפים פעילות הנעשית בישיבה.

"חשיבות הפעילות הגופנית קשורה בהעלאת כמות האנרגיה שמוציאים הילדים בפעילות גופנית יחסית לזו הנכנסת בצורת מזון. לפעילות הגופנית יש השפעה מצטברת המסייעת לרדת במשקל. מבחינה פיזיולוגית, היחס בין אחוזי השומן לשרירים משתנה, נבנים יותר שרירים ויש פחות שומן בגוף, כך שהילד שורף יותר קלוריות בזמן מנוחה. מבחינה פסיכולוגית-רגשית, פעילות גופנית משפרת את מצב הרוח ומגבירה את הביטחון העצמי של הילדים.

"בגיל ההתבגרות חלים אצל הנערות שינויים הורמונאליים שמשנים את מבנה גופן, ולכן הן מתחילות להתעגל ולקבל מבנה נשי יותר המכונה 'אגס', משמע השמנה באזור הירכיים. לכן, חשוב ומומלץ לאפשר לילדות ולנערות לבחור בחוג הכולל פעילות גופנית מהנה ורבגונית, וללמדן לשלב את הפעילות בחיי היומיום. השינוי אינו אומר שצריך להתחיל ב'דיאטות כאסח' למיניהן אלא מתריע כי עלינו להתחיל בפעילות ספורטיבית".

עדיף למנוע השמנה בגיל הילדות והבגרות מאשר לטפל בה בגיל מבוגר.

1. שתייה: במיוחד בקיץ חשוב להקפיד על שתייה מרובה. חשוב לשתות בעיקר מים ולהמעיט בשתייה ממותקת ובשתייה מוגזת התורמות להשמנה, פוגעות בשיניים ולא מספקות רכיבי תזונה נדרשים.

2. ארוחת בוקר: גם בחופש הגדול מומלץ מאוד לא לוותר על ארוחת הבוקר אשר נותנת לנו אנרגיה למשך היום כולו.

3. מגבירים פעילות גופנית. נצלו את החופש להגברת הפעילות הגופנית. צאו מהבית למקומות בהם אפשר לרוץ, לשחק או לרכב על אופניים.

4. הגבילו את שעות הישיבה, שכיבה במיטה 'עם ספר'... נצלו את הזמן החופשי למפגשים
חברתיים, טיולים ופעילות גופנית.

5. הצטיידו במזון ושתייה לפני כל יציאה מהבית: ביציאה מהבית קחו עמכן כריך או פרי ובקבוק מים. כך שאם תרגישו רעב תחכה לכם ארוחה מזינה ומשביעה.

6. הגבילו ממתק אחד ליום. ממתקים המגיעים באריזות גדולות מומלץ לחלק למנות בקעריות או שקיות קטנות.
קיץ השמנה פעילות גופנית גלית פרי סטודיו C

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}
טען עוד